Με βήματα κλιμάκωσης της αντεπίθεσης μέσα και από την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια κινείται η κυβέρνηση στον εν εξελίξει «πόλεμο» για τα εργασιακά. Η επιθετική γραμμή που εξ αρχής χάραξε, επιχειρώντας να υπογραμμίζει ως «fake news» και «αναχρονιστικές αντιλήψεις» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, έχει διπλό στόχο σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων.
Αφενός να αναδεικνύει στον δημόσιο διάλογο τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, αφετέρου να συμπιέσει προς την πολιτική απομόνωση τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του (όπως και το Κίνημα Αλλαγής) για έναν «υπουργό-οδοστρωτήρα» και ένα «αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα». Καθ’ οδόν για τη σκληρή σύγκρουση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, με αναμενόμενη και πρωθυπουργική παρέμβαση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση, εκθέτοντάς την στα μάτια της κοινωνίας ως «φωνή υποκρισίας», όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.
«Προσπαθεί να τα βάλει όλα στο ίδιο τσουβάλι», υποστηρίζουν από το Μαξίμου, με την εκτίμηση ότι αντιδράσεις που παραπέμπουν στο παρελθόν δεν θα βρουν αντίκρισμα στον κόσμο «της λογικής». Εχοντας ήδη κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για «μετέωρα κοινοβουλευτικά βήματα» με την απόφαση να ζητεί ονομαστικές ψηφοφορίες και τελικώς να απέχει (όπως συνέβη με τη συνεπιμέλεια των παιδιών), επιχειρείται προφανώς και συσπείρωση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε διατάξεις τις οποίες έχει υποστηρίξει με ένταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στο τέλος θα φύγει από την ψηφοφορία…» είναι η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδάλλως θα γίνουν, όπως είπε με νόημα ο Κωστής Χατζηδακης, τα «πολιτικά του αποκαλυπτήρια γιατί θα αναγκαστεί να ψηφίσει τα 5/6 των διατάξεων» (εννοώντας μεταξύ άλλων τις γονικές άδειες, τα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση, τις ρυθμίσεις για κούριερ και ντελίβερι, την τηλεργασία, ακόμα και την ψηφιακή κάρτα κ,ο.κ.).
«Δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις και να ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική» είπε χθες (Σκάι) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επαναφέροντας την κυβερνητική γραμμή της «προοδευτικής» μεταρρύθμισης για την «προστασία της εργασίας». Με το βλέμμα πλέον στις σημερινές κινητοποιήσεις ανά την επικράτεια, στην κυβερνητική επιχειρηματολογία παραμένει και η κριτική που ασκούν φορείς, όπως ο ΣΕΒ, σε διατάξεις του νομοσχεδίου (κυρίως για τη διευθέτηση του χρόνου). «Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να απευθύνει μαζικό κάλεσμα, βγαίνοντας στον δρόμο, γιατί δήθεν φτιάξαμε νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας και ταυτόχρονα εργοδότες να δυσφορούν», σχολίαζαν χθες αρμόδιες πηγές, αν και δυσαρέσκεια και κατηγορηματική αντίθεση με το νομοσχέδιο διατυπώνουν, όπως διαπιστώθηκε χθες στη Βουλή, πρωτίστως οργανώσεις των εργαζομένων.