Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσα στο κλίμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, η φράση «πουλάμε για ψίχουλα και στα ράφια οι τιμές είναι πολλαπλάσιες» ακούστηκε ξανά και ξανά. Είναι το πάγιο παράπονο παραγωγών και κτηνοτρόφων που πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές που μετά βίας καλύπτουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την ώρα που οι καταναλωτές τα βρίσκουν στα ράφια σε πολλαπλάσιες τιμές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα της αγοράς, δρομολογώντας μια εκτεταμένη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα.
Η παρέμβαση της Αρχής αποτελεί συνέχεια των στοχευμένων ερευνών που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2025 για προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, φέτα, καθώς και για κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας όπως οι ζωοτροφές και τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Η νέα μελέτη στοχεύει να αποτυπώσει το σύνολο της διαδρομής των τροφίμων:
- από την αγροτική παραγωγή,
- στη μεταποίηση,
- έως το εμπόριο και την πώληση στον καταναλωτή.
Η Επιτροπή θα αναλύσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις ανταγωνισμού, δομικά προβλήματα και οικονομικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις τελικές τιμές.
Η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στον συνολικό πληθωρισμό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα τρόφιμα να καταγράφουν επίμονες ανατιμήσεις.
Η συστηματική χαρτογράφηση:
- επιτρέπει τον εντοπισμό σημείων όπου ενδέχεται να ασκείται υπερβολική δύναμη αγοράς,
- αναδεικνύει πιθανά διαρθρωτικά εμπόδια,
- βοηθά στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών πέραν του καθαρού ανταγωνισμού.
Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν πολλαπλοί δείκτες, τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε επίπεδο κλάδου, ώστε να αναδειχθούν τόσο οι στατικές όσο και οι δυναμικές πτυχές της αγοράς τροφίμων.
Χρονοδιάγραμμα
Παρά τη σημασία της, η έρευνα δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2026, γεγονός που καταδεικνύει και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.