Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά εργασίας, με τους Ελληνες εργοδότες, μετά την έλλειψη κατάλληλων προσώπων στην επιχείρησή τους, να αποκτούν έναν ακόμη λόγο που τους προκαλεί προβληματισμό.

Είναι ενδεικτική η τελευταία έρευνα της Randstad, σύμφωνα με την οποία το 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα έχει αλλάξει εργοδότη τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από το 2022 (13%), ενώ και το 23% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα εμφανίστηκε πρόθυμο να το πράξει εντός του 2023. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 27% στους εργαζομένους ηλικίας 18-34 ετών, με την έρευνα να αποτυπώνει τη διαφορετική προσέγγιση στην εργασία των νεότερων γενιών εργαζομένων.

Συνολικά, η ελληνική αγορά εργασίας φαίνεται να είναι πλέον ελαφρώς πιο ρευστή σε σχέση με το 2022, όταν και ξεκίνησαν οι τεκτονικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Δύο στους τρεις Ελληνες εργαζομένους (64%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους λόγω των χαμηλών αποδοχών τους εν όψει της αύξησης του κόστους ζωής. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες χώρες και η πρόθεση αυτή διαπερνά κάθε ομάδα, εκτός από τους νεότερους (18-24), από τους οποίους λίγο λιγότεροι (53%) σκέφτονται ανάλογα. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν καλύπτουν την ανάγκη για επαγγελματική ανάπτυξη και ανέλιξη.

Μόνο οι μισοί από τους εργαζομένους που επιθυμούν να αναπτυχθούν έχουν πραγματικά τις ευκαιρίες να το κάνουν. Σύμφωνα με τη Randstad λοιπόν, εάν οι εργοδότες επιθυμούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, πρέπει να δίνουν ίσες ευκαιρίες τόσο στην επανεκπαίδευση όσο και στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, καθώς εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Παπαστράτος, ΙΟΝ και Aegean Airlines βρίσκονται στην κορυφή των τριών πρώτων θέσεων της λίστας με τους ελκυστικότερους εργοδότες για το 2023, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έρευνα της Randstad.

Πάντως άλλα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί νέοι που είχαν αποχωρήσει στο εξωτερικό φαίνεται να διαλέγουν την ελληνική προοπτική για το μέλλον επιστρέφοντας πίσω. Η τάση αυτή είναι όλο και αυξανομένη.