Σύντομα αναμένεται η πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης με σειρά μέτρων που στόχο έχουν τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα αφορούν τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων και σύμφωνα με τον skai.gr, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι ήδη γραμμένες. Η μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους εισαγωγικούς μισθούς, καθώς οι αυξήσεις μπορεί να είναι και διπλάσιες αυτών που θα δοθούν στις αμοιβές μέσων και ανώτερων στελεχών.

Τα δε επιδόματα ευθύνης θα αυξηθούν σημαντικά, στην περιοχή του 30%. Υπό εξέταση είναι αν θα αυξηθούν όλα το ίδιο ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.  

Σημαντική αύξηση έως 40% θα «δουν» τα επιδόματα τέκνων. Συγκεκριμένα οι αυξήσεις θα δωθούν ως εξής: 

Από 50 σε 70 ευρώ για ένα παιδί 

Από 70 σε 120 ευρώ για δύο παιδιά 

Από 120 σε 170 ευρώ για τρία παιδιά 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το όφελος για τους εργαζόμενους με παιδιά μπορεί να φτάσει και τα 600€ το χρόνο.  

Αυξήσεις προβλέπονται και στα λεγόμενα «εκτός έδρας» των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών των ενστόλων. 

Αυτό που δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr, είναι το λεγόμενο πριμ παραγωγικότητας. Για την ακρίβεια δεν θα υπάρξει επέκταση του, καθώς από φέτος τέθηκαν σε εφαρμογή μπόνους για 4 κατηγορίες υπαλλήλων όπως του υπουργείου Οικονομικών, των δικαστικών και όσων σχετίζονται με την επίτευξη στόχων του Ταμείου Ανάπτυξης και στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πρώτα να δουν πώς θα λειτουργήσουν αυτά πριν προβούν –αν προβούν– σε περαιτέρω πρωτοβουλίες.  

Οι σχετικές ρυθμίσεις για τις αυξήσεις στο Δημόσιο αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, την βδομάδα δηλαδή που ξεκινά από τις 10 Ιουλίου. Η ψήφιση τους θα γίνει πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές κι έως τις 27 Ιουλίου.

Το κόστος των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ καθαρά ή 700 εκα. ευρώ μεικτά και αφορά περίπου 700.000 υπαλλήλους με έναρξη εφαρμογής τους από την πρωτοχρονιά του 2024.