Μετά το ΔΝΤ και η Κομισιόν αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023, από το 1,2% που προέβλεπε με τις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο στο 2,1- 2,2% στις εαρινές, που θα ανακοινώσει για το σύνολο της ΕΕ έως και τις 10 Μαΐου.

Η αναθεώρηση κατά περίπου 1% έρχεται μετά τα στοιχεία που πήραν μαζί τους τα στελέχη της Επιτροπής που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές στο τέλος Μαρτίου, για τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Στις επαφές που έγιναν από απόσταση, τα στελέχη της Επιτροπής πείστηκαν ότι μετά την πτώση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022, οι προοπτικές της Ελλάδας άλλαξαν προς το καλύτερο.

Δεδομένου του ότι η χώρα μας εξαρτάται ακόμη σε ποσοστό περίπου 75% από εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, η πτώση των τιμών ενέργειας έφερε απροσδόκητα μεγάλο όφελος για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έκαναν την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία θα ανακοινωθεί στις 7 Ιουνίου, θα είναι θετική. Τούτο παρότι λόγω ενεργειακής κρίσης αλλά και της υψηλής βάσης από το πρώτο τρίμηνο του 2022 (τότε η ανάπτυξη έφτασε το 7,5%) υπήρχε η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου θα ήταν οριακά αρνητική.

Για ένα θετικό πρώτο τρίμηνο θα βοηθήσει και το πολύ καλό τέταρτο τρίμηνο του 2022 στο οποίο καταγράφηκε ανάπτυξη 5,2%, ενώ η πρόβλεψη ήταν αρκετά χαμηλότερη. Η υψηλότερη ανάπτυξη του τέλους του 2022, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη θετική επίδραση για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ένα τρίτο στοιχείο που συνηγορεί στο ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι τελικά αρκετά υψηλότερη από το 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023, είναι και το γεγονός ότι επενδύσεις και εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει αύξηση κατά 19,9%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει για τον Ιανουάριο επενδύσεις ύψους 2,67 δις ευρώ.

Το υπόλοιπο του έτους
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι εφόσον είχαμε ένα καλό πρώτο τρίμηνο, όλα είναι πια πιθανά. Τούτο με δεδομένο ότι, εκτός από τη δυναμική των εξαγωγών η οποία παραμένει αμείωτη, βασικός οδηγός για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 θα είναι οι επενδύσεις.

Εκτός από τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 16 – 17 δισ. ευρώ, ρόλο θα παίξουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο αυτές που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες αναμένεται να μπουν άμεσα σε φάση υλοποίησης, ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης, από φέτος θα αρχίσει να υλοποιείται μέρος από το “κεφάλαιο” των επενδύσεων ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί από το 2019.

Τέλος, μεγάλες προσδοκίες συγκεντρώνονται και για τον τομέα του Τουρισμού. Με βάση τις προκρατήσεις που έχουν καταγραφεί, αλλά και την 12μηνη σαιζόν που ζήσαμε το 2022, οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν άλλη μία χρονιά ρεκόρ για την αποκαλούμενη “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: capital.gr