Τη μετάβαση σε μια νέα, ψηφιακή εποχή στο πεδίο των ακτινοδιαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων που διενεργούνται στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, από το ερχόμενο φθινόπωρο ασθενείς και επαγγελματίες υγείας θα βλέπουν με άλλη «ματιά» τις ακτινοδιαγνωστικές σειρές και εικόνες (αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, μαστογραφίες, αγγειογραφίες, στεφανιογραφίες, ακτινοσκοπήσεις, ακηνοθεραπείες κ.ά.), καθώς θα μπορούν να τις αποθηκεύουν, αλλά και να τις διαχειρίζονται ηλεκτρονικά στο σύνολό τους, βάζοντας τέλος στα ιατρικά αρχεία που φυλάσσονται σε κούτες και ντουλάπια.
Το πρώτο και σημαντικό βήμα για την online πρόσβαση πολιτών και επαγγελματιών υγείας σε σειρά ιατρικών εξετάσεων στο σύστημα δημόσιας υγείας έγινε την περασμένη Παρασκευή με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της προέδρου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑΑ.Ε.) Νίκης Τσούμα. Η «Εγκατάσταση και Λειτουργία Συστημάτων Διαχείρισης Απεικονιστικών Εξετάσεων (RIS/PACS) σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές της ΠΦΥ της χώρας» θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία, και θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ). Ειδικότερα, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου, συντάσσοντας, μεταξύ άλλων, τη διακήρυξη ανά έργο, επιλέγοντας έναν ή περισσότεροί αναδόχους, υπογράφοντας τη σύμβαση έργου και παραλαμβάνοντάς το.
Το καινοτόμο έργο στην τελική, ολοκληρωμένη μορφή του, μέσω της εγκατάστασης των συστημάτων RIS/PACS θα επιτρέπει, για πρώτη φορά, την ενιαία διαχείριση, διάθεση και αποθήκευση απεικονιστικών εξετάσεων κάθε είδους στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η υλοποίηση και η θέση σε λειτουργία «Συστήματος Απομαγνητοφώνησης Ιατρικών Πράξεων και Γνωματεύσεων».
Ηδη 31 νοσοκομεία της χώρας έχουν μπει στην ψηφιακή εποχή συμμετέχοντας σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα και έχοντας αποθηκεύσει σημαντικό όγκο ακτινοδιαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων στο Κέντρο Δεδομένων του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Πλέον, στο σύνολο των δημόσιων υγειονομικών δομών της χώρας στις οποίες διενεργούνται οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα εγκατασταθεί ειδικός εξοπλισμός για τη λειτουργία των εφαρμογών και την ηλεκτρονική διαχείριση των εξετάσεων (Σύστημα Αρχειοθέτησης & ΕπεΣεργασία8 Ιατρικών Εικόνων – Picture Archiving and Communication System, PACS). Παράλληλα με την εγκατάσταση συστήματο8 RIS θα παρέχεται σε όλες τις μονάδες υγείας η δυνατότητα να μεταφέρουν το σύνολο των δεδομένων από τα ακτινοδιαγνωστικό εργαστήρια ηλεκτρονικά και να τα εναποθέτουν τόσο τοπικά όσο και κεντρικά μέσα από το νεφοϋπολογιστικό σύστημα Harmoni του ΕΔΕΤ.
Με άλλα λόγια, οι ψηφιακές πλέον εξετάσεις θα αποθηκεύονται προσωρινά σε επίπεδο νοσοκομείου και Υγειονομικής Περιφέρειας και στη συνέχεια οριστικά στην κεντρική ηλεκτρονική «αποθήκη», το εθνικό αποθετήριο Harmoni – από αυτό θα γίνεται η διαχείριση του μεγάλου όγκου των απεικονιστικών δεδομένων που παράγουν τα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι η λειτουργία της υπηρεσίας Harmoni δεν διαταράσσει την αντίστοιχη των διαγνωστικών συστημάτων των νοσοκομείων.
Τι αλλάζει
Με την εγκατάσταση των ενιαίων συστημάτων RIS/PACS στα νοσοκομεία και τις δομές της ΠΦΥ υλοποιείται η κεντρική διατήρηση των απεικονιστικών εξετάσεων και πορισμάτων σε εθνικό επίπεδο, ωφελώντας πολλαπλώς την οικονομία και το Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες του.
Η πρώτη αποτίμηση των ωφελειών έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς και επικεντρώνεται στα εξής πεδία:
- Λειτουργική αναβάθμιση του ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και σύνδεσή του και με τα νοσοκομεία.
- Αμεση πρόσβαση για τους επαγγελματίες υγείας στην απαραίτητη ψηφιακή πληροφορία.
- Δυνατότητα των ασθενών να έχουν άμεση πρόσβαση στο αρχείο των απεικονιστικών τους εξετάσεων.
- Αποφόρτιση των νοσοκομείων από το βάρος της διατήρησης της ψηφιακής πληροφορίας μέσω της αποθήκευσής της στο κεντρικό αποθετήριο Harmoni.
- Δυνατότητα άμεσης ανάκτησης των απεικονιστικών εξετάσεων από τα νοσοκομεία.
- Εξάλειψη κόστους διατήρησης έντυπου αρχείου και της χρήσης μικροφίλμ.
- Δυνατότητα ελέγχου των εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο από τον ΕΟΓΤΥΥ.
- Διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όπως ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και εξαγωγή χρήσιμων στατιστικών και επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τον όγκο, την ποιότητα, την προέλευση δεδομένων των απεικονιστικών εξετάσεων σε εθνική κλίμακα.