Είναι αλήθεια ότι με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο οι καπνιστές, αλλά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι στα… σχοινιά. Από την μια είναι η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα σε αυτούς τους χώρους και από την άλλη ως συνέπεια του νομοθετικού πλαισίου πληθαίνουν οι φωνές των καταστηματαρχών για την πτώση των τζίρων. Σε πολλές των περιπτώσεων αυτά τα καταστήματα δούλευαν με καπνιστές οι οποίοι αφού δεν μπορούν να καπνίσουν δεν πάνε σε αυτούς τους χώρους. Την ίδια ώρα τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά» από τα κλιμάκια ελέγχου, τόσο για τους ιδιοκτήτες, αλλά και για όσους καπνίζουν. Κι όμως χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» του νόμου φαίνεται πως είναι δυνατόν -έχοντας κάποιες προϋποθέσεις- να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, δηλαδή μια καπνιστική λέσχη που δεν θα έχει καμιά επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα. Στις αρχές Φεβρουαρίου μια τέτοια λέσχη αναμένεται να λειτουργήσει στο καφενείο «Πέταλο», επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου 9 στη Λάρισα. Στο καφενείο θα υπάρχουν περίπου 25 τετραγωνικά αυτόνομος χώρος για τους καπνιστές.

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Με καρτελάκι θα γίνεται η είσοδος στο χώρο καπνιστών, στο οποίο δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης

Πως θα λειτουργήσει η καπνιστική λέσχη

Η Έφη Λακμέτα, δικηγόρος Λάρισας , υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη. Εξηγεί στη larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κα Λακμέτα.

Αυτό είναι λοιπόν και το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη. Έτσι ανάλογα με την δυνατότητα του καταστήματος μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Κάπως έτσι θα γίνει και στο εν λόγω καφενείο.

Σε αυτόν τον χώρο δεν έχει πρόσβαση ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης.

Πως θα δημιουργηθεί η λέσχη

Η πρώτη ενέργεια που γίνεται είναι η καταγραφή όλων των προσώπων τα οποία θα θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του χώρου. Παράλληλα θα γίνει η σύσταση του Συλλόγου Καπνιστών. Μετά την τροποποίηση θα υπάρξει μια νέα κάτοψη του εν λόγω χώρου ώστε να αποτυπωθεί και πολεοδομικά η αλλαγή. Τα μέλη της καπνιστικής λέσχης θα μπορούν με την διαδικασία του self service να παίρνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και στην συνέχεια να επιστρέφουν στο χώρο των καπνιστών. Η παραγγελία θα μπορεί να γίνεται και ως delivery, όπου ένας υπάλληλος του καταστήματος θα πάει ότι έχει παραγγελθεί στην πόρτα της λέσχης. Για να μπει κανείς στο χώρο καπνιστών θα πρέπει να έχει καρτελάκι που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το όνομα πατρός και τον αριθμό που είναι καταχωρημένος στο Μητρώο του Συλλόγου.

Επί της ουσίας με όλη την διαδικασία θα υπάρχει ένας χώρος που μέσα στο κατάστημα από δημόσιος μετατράπηκε σε ιδιωτικός και δεν θα υπάρχει έλεγχος από καμία δημόσια αρχή.

Ανάλογες περιπτώσεις με την δημιουργία καπνιστικής λέσχης συναντάμε ήδη σε Αθήνα και Κομοτηνή.

Ο κ. Γιώργος Λακμέτας αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία της καπνιστική λέσχης καθώς η πελατεία μειωνόταν στο καφενείο του
50 άτομα είναι έτοιμα να γίνουν μέλη

Ο Γιώργος Λακμέτας ιδιοκτήτης του καφενείου μιλά για την απόφασή του να μετατρέψει χώρο του καφενείου του σε καπνιστική λέσχη. «Έπρεπε να σεβαστώ τους πελάτες που έχω χρόνια στο μαγαζί και είναι καπνιστές και είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορούν να μην καπνίσουν. Από την άλλη είδαμε μείωση στην πελατεία. Είχαμε μείωση τζίρου έως 40%. Έτσι ξεκινήσαμε την διαδικασία για την δημιουργία της καπνιστικής λέσχης», αναφέρει ο καταστηματάρχης.

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Λακμέτα υπάρχει ενδιαφέρον για την λέσχη από 50 καπνιστές, πελάτες του καταστήματος. Αν μη τι άλλο είναι μια λύση για όσους καπνίζουν και θέλουν τον δικό τους χώρο χωρίς να ξεροσταλιάζουν στο κρύο και την βροχή για ένα τσιγάρο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET