Αποκατάσταση του ρόλου και του κύρους του διευθυντή που θα μπορεί να μοιράζει και bonus για τους υφισταμένους του στο Δημόσιο, αλλά και οικονομική αναβάθμιση των υπαλλήλων σε υπουργεία και κρατικούς φορείς που θα βλέπουν αύξηση αποδοχών μέχρι και έναν 13ο ή 14ο μισθό τον χρόνο, φέρνει το νέο σύστημα επίτευξης στόχων που θέτει σε εφαρμογή τον Ιούλιο η κυβέρνηση και παρουσιάζει το newmoney.gr.

Η αρχή θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τουλάχιστον πέντε κρατικούς φορείς συνολικά για φέτος. Πάνω από 10.000 υπάλληλοι που διαχειρίζονται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια ή «βάζουν πλάτη» σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και projects στα οποία δίνει άμεση προτεραιότητα η κυβέρνηση, θα μοιραστούν 35 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο.

Ενα μέρος της επιβράβευσης θα μοιράζεται οριζόντια στον φορέα που πέτυχε τους στόχους, αλλά ένα μέρος θα πηγαίνει ειδικά στα στελέχη που πήραν «στις πλάτες τους» την υπόθεση. Και αυτό θα μπορεί πλέον να το εισηγείται και ο διευθυντής ή ο άμεσος προϊστάμενος του τμήματος που πέτυχε την επίδοση, εφόσον αυτή είχε τεθεί ως επείγουσα και σημαντική προτεραιότητα από την ηγεσία της δημόσιας διοίκησης.

«By pass» στο ενιαίο μισθολόγιο
Με τα ειδικά καθεστώτα παροχών και ανταμοιβών στο Δημόσιο, η κυβέρνηση βάζει στην «απόψυξη» τους μισθούς κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, προκειμένου να προσελκύσει και να κινητοποιήσει ικανά στελέχη και εργαζομένους.

Η εποχή του ενιαίου μισθολογίου περνά έτσι στην ιστορία. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά αλλά στοχευμένα, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας: π.χ. για να βγουν συντάξεις στον ΕΦΚΑ, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήρια ή σε ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων για βραβεία αριστείας, σε επιτροπές υπουργείων ή άλλες μονάδες για «ειδικές αποστολές» που φέρνουν εις πέρας επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις και ανάπτυξη, όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.

Ουσιαστικά γεννιέται ένα «νέο» Δημόσιο, με κίνητρα έως και 2 μισθούς τον χρόνο και «ταβάνι» πάνω από 4.000 ευρώ τον μήνα.

Το νέο «μοντέλο» θα εφαρμοστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και επίτευξης συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, όπως η μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η πρόληψη ή συγκράτηση ελλειμμάτων κ.λπ. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει ξεκαθαρίσει πως το κίνητρο επίτευξης στόχων θα το λάβουν μόνον υπάλληλοι που θα επιλεγούν για το έργο τους και όχι όλοι οι υπάλληλοι όλων των τμημάτων ή διευθύνσεων.

Σειρά παίρνουν επίσης για φέτος:

■ οι δικαστικοί υπάλληλοι, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης,

■ υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα,

■ στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου,

■ υπάλληλοι όλων των υπουργείων, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης στον τομέα τους – όπως π.χ. επιτάχυνση ή ψηφιοποίηση έκδοσης συντάξεων, αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η νέα στοχοθεσία που θα αποζημιώνεται με μπόνους θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, μέχρι τέλος Ιουλίου. Από φέτος ήδη το υπουργείο Εργασίας επιβραβεύει υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση πολιτών (μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1555) εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Επεκτείνονται επίσης τα κίνητρα (έως 2.400 ευρώ τον χρόνο) για συμμετοχή σε επιτροπές επιτάχυνσης της έκδοσης συντάξεων.

Εκτακτο «μπόνους» δύο μισθών δίνεται και σε υπαλλήλους του νεοσύστατου Ταμείου Ανάκαμψης, επειδή πρόλαβαν διορίες και πέτυχαν κρίσιμους για τη χώρα στόχους όπως εκταμίευση της προκαταβολής (4 δισ. ευρώ), έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είσπραξη της 1ης δόσης (3,56 δισ.) από την Ε.Ε. κ.λπ.

Τα κίνητρα παραγωγικότητας όμως ήρθαν για να μείνουν. Το σύστημα δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θα επεκταθεί τον Ιανουάριο και σε άλλους φορείς ή τομείς της διοίκησης.

Στο νέο σύστημα, η ανταμοιβή μπορεί να φτάνει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου (περίπου 1/6 των συνολικών αποδοχών) δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Newmoney.gr