Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του και ένα καλό, αν μπορούμε να το πούμε κάπως έτσι. Ότι το ελληνικό κράτος μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ψηφιοποίησε πολλές από τις λειτουργίες του, οι οποίες θα διατηρηθούν, όπως φαίνεται, και την επόμενη μέρα.
Η τηλεργασία, για παράδειγμα, που είναι καινούργιο καινοτόμο «εργαλείο» που αναπτύχθηκε λόγω της καραντίνας, προβλέπεται να θεσμοθετηθεί, να γίνει, δηλαδή, νόμος του κράτους.
Αυτό, τουλάχιστον, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσονται πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι τώρα, ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα χρειασθεί ευρεία χρήση της τηλεργασίας. Αρα, είναι ζητούμενα και προκλήσεις, και σε επίπεδο θεσμικό πλέον.
Μέχρι σήμερα, και λόγω της πανδημίας, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι είχαν την ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι τους με τη μέθοδο της τηλεργασίας, αφού η Πολιτεία τούς παρείχε την πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να μπορεί να εργαστεί από το σπίτι του συνομιλώντας με άλλους συναδέλφους του, καθώς και με προϊστάμενους της Υπηρεσίας του, αλλά και με άλλα υπουργεία όταν απαιτούνται οι ανάγκες της εργασίας, με αποτέλεσμα αυτό το «εργαλείο» να είναι πολύ χρήσιμο.
Με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα μπορεί να γλιτώνει εργατώρες, και, φυσικά, θα μπορεί να μειώνει τη γραφειοκρατία στην περίπτωση, βέβαια, που το αντικείμενο εργασίας έχει να κάνει με επαφή με τους πολίτες. Εξυπακούεται πως στην περίπτωση που γίνει νόμος η τηλεργασία δεν προβλέπεται μείωση μισθών στο Δημόσιο, ούτε φυσικά άλλες περικοπές, αντίθετα, περιλαμβάνει εξοικονόμηση πόρων και περαιτέρω ευκολία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους. Και, προπαντός, εξοικονόμηση πόρων με μεταφορά χρημάτων σε άλλους τομείς, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Το ψηφιακό κράτος μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας, και από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας το σύνολο των Ελλήνων, δηλώνει ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά και της ψηφιοποίησης εκλογικών διαδικασιών. Σε αυτό το «πακέτο» δικαιολογητικών που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών και τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.
Όπως εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες αλλά και από το Δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο. Όπως είπε, «πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση, η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών, όπως είναι η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία, μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών».
Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι λόγω της πανδημίας ο χρόνος για την κατάθεση αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει στις 30 Ιουνίου.
*από την Βραδυνή της Κυριακής