Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές -εκτός των εμβολιασμένων- θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα εκείνη, δωρεάν. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ την ημέρα, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα με το εμβόλιο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και  αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων, είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Και ανέφερε συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα!

Όπως είπε, η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί)  που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού είναι επιλογή διαθέσιμη, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για να εξασφαλίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία στην εκπαίδευση, να αναχαιτίσουμε την επέλαση του κορωνοϊού. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μία επιλογή που είναι διαθέσιμη ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμη δεν υπάρχει κάτι άμεσο, αυτό που υπάρχει είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ισχύουν», είπε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με τη τρίτη δόση και την επέκταση της και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «έχει ξεκαθαριστεί πως πάμε πρώτα με την χορήγηση της τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, ενώ έρχονται και σύντομα ανακοινώσεις και μετά το πράσινο φως της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού».