Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.
«Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».
Την ίδια ώρα δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί αποκαλύπτουν την καταστροφή στην Μαριούπολη. Κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.
Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα.
Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από έναν αναφερόμενο βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, το οποίο ωστόσο έχει αντισταθεί εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιβεβαιώνοντας 18 επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων.
«Δεν νομίζω ότι το ουκρανικό σύστημα υγείας πρόκειται να καταρρεύσει. Νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία στον ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Το ουκρανικό σύστημα υγείας «έχει αντέξει σημαντικά από την ένταση που υφίσταται», ειδικά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Αλλά αυτή η κρίση – από υγειονομικής άποψης – μπορεί μόνο να επιδεινωθεί, εκτός και αν υπάρξει άμεση απόφαση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε.
Στο πλευρό του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων που «στερούν ολόκληρες κοινότητες από την υγειονομική περίθαλψη».
«Μέχρι σήμερα», είπε, «ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 18 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων 10 θανάτων και 16 τραυματισμών».
Ο ΠΟΥ έχει αρχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και επίσης σε γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν μια μαζική και εξαιρετικά γρήγορη εισροή προσφύγων, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
«Μεταξύ των κύριων προβλημάτων υγείας που βλέπουμε είναι η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα, οι αναπνευστικές ασθένειες, η έλλειψη θεραπείας για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Όσον αφορά τον πληθυσμό στην Ουκρανία, εκτός από τον κίνδυνο των τραυματισμών που σχετίζονται με τις εχθροπραξίες, υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η Covid-19, εξήγησε ο δρ Αντελχέιντ Μαρσανγκ, από το πρόγραμμα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.
Χιλιάδες οι πρόσφυγες
Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους με την ίδια την Ρωσία να ανακοινώνει ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Πολλαπλάσιοι είναι εκείνοι που αναζητούν σωτηρία σε χώρες της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.