«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου, επεσήμανε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Olivér Várhelyi κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Ειδικότερα: «Η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου. Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος, είναι απαραίτητο να δούμε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Ως χαμένη ευκαιρία χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την μη αποδοχή της κοινής δήλωσης για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στην ειδική σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 17-18 Απριλίου, ενώ για το θέμα της απελυθέρωσης της βίζας ανέφερε ότι «υπάρχουν 4-5 ζητήματα που σχετίζονται με νομοθετικές αλλαγές ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τουρκικός λαός έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πέρυσι είδαμε 30% αύξηση των αιτήσεων θεώρησης από την Τουρκία, οπότε ο τουρκικός λαός έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία, είναι απαραίτητη η διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σχετικά με την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ο Χακάι Φιντάν είπε ότι συζητήθηκε πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο μηχανισμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το θέμα αυτό.