Όπως σημειώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη χρήση του Οδηγού, οι αναθέτουσες Αρχές μπορούν να διασφαλίσουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία των διαγωνιστικών διαδικασιών που προκηρύσσουν.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για την κατανόηση του νομικού πλαισίου του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού, τον εντοπισμό και την αποτροπή πρακτικών χειραγώγησης / νόθευσης σε δημόσιους διαγωνισμούς προμήθειας, καθώς και θεμάτων κυρώσεων, ενώ συνοδεύεται επίσης από παραρτήματα με κατάλογο προειδοποιητικών ενδείξεων (checklist) και παραδείγματα.

«Η εσωτερική πληροφόρηση που διαθέτουν εκ του ρόλου τους ως φορείς που αναθέτουν / προκηρύσσουν διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπει στις αναθέτουσες Αρχές να λαμβάνουν πληροφόρηση και παράπονα σχετικά με τις συμμετοχές εταιρειών στις διαδικασίες αυτές.

Συνεπώς, οι αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών), ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ωφελώντας άμεσα την ελληνική οικονομία, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους, χάρη στη δική τους βοήθεια», τονίζει η Επιτροπή.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιούργησε μία ξεχωριστή πλατφόρμα Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών αποκλειστικά για τις αναθέτουσες Αρχές. Μέσω της αποκλειστικής πλατφόρμας ανώνυμης πληροφόρησης, οι εργαζόμενοι στις αναθέτουσες Αρχές, καθώς και σε άλλους φορείς μπορούν να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών και προσφορών, διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους.