Ιστορική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα καταδίκασε τη Σλοβακία και την υποχρέωσε να καταβάλει σε ισοβίτη το ποσό των 2.600 ευρώ για την ηθική βλάβη, καθώς τιμωρήθηκε πειθαρχικά για την κατοχή υλικού πορνογραφικού περιεχομένου.

Η κατοχή πορνογραφικού υλικού από κρατούμενο στις φυλακές, δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και εάν επιβληθεί πειθαρχική ποινή, αφενός παραβιάζεται η ιδιωτική του ζωή, αφετέρου η κατοχή του υλικού αυτού έχουν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω στον κρατούμενο, καθώς αποτελούν ερέθισμα για την αυτοικανοποίησή του.

33χρονος κρατούμενος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Μετά από έρευνα ρουτίνας που έγινε στις φυλακές, βρέθηκε στην κατοχή του ένα δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό, στο εσωτερικό του οποίου είχαν κολληθεί άσεμνες φωτογραφίες.

Το υλικό κατασχέθηκε και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κρατούμενου.

Από τις αρμόδιες Σλοβακικές αρχές κρίθηκε ένοχος για πειθαρχικό αδίκημα και του επιβλήθηκε επίπληξη.

Στη συνέχεια ο κρατούμενος άσκησε έφεση κατά της πειθαρχικής απόφασης η οποία απορρίφθηκε, με το επιχείρημα ότι το εν λόγω υλικό ήταν απαγορευμένο και η κατοχή του ήταν παράνομη.

Μετά από αυτό προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος ότι οι φωτογραφίες είχαν αποκοπεί από περιοδικά για ενήλικες που ήταν ελεύθερα διαθέσιμα στο δίκτυο διανομής Τύπου στη Σλοβακία και στην Τσεχία και ότι απεικόνιζαν κλασικό ετεροφυλικό σεξ.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είχαν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω του διότι ήταν αποκλεισμένος από την κοινωνική ζωή και έχοντας ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό, υπέστη διακρίσεις.