Πόσο μπορεί να αυξηθεί η τρέχουσα δόση ενός στεγαστικού δανείου είναι το ερώτημα για πολλούς δανειοπήπτες οι οποίοι έχουν αρχίσει να ζουν και με αυτήν την αγωνία. Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες στέκονται επιφυλακτικοί για το 2023 αποφεύγοντας να κάνουν προβλέψεις καθώς θεωρούν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα αποδώσει πληροφορίες ακριβείας.
Τριάντα δισ. ευρώ είναι το υπόλοιπο των χρηματοδοτήσεων των στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 80% των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί με στεγαστικό επιτόκιο. Πόσο φοβούνται οι τράπεζες τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων με δεδομένη την αβεβαιότητα γεοπολιτική και με βάση την ενεργειακή κρίση που τη συνοδεύει;
Eνα τρίμηνο νωρίτερα η διαθέσιμη ανάλυση της ΤτΕ υπολόγιζζε σε 28,3 δισ. ευρώ τα ενήμερα στεγαστικά και σε 6,3 δισ. ευρώ τα ενήμερα καταναλωτικά δάνεια.
Η αυξημένη δόση δεν είναι απαγορευτική
Τα δάνεια που θεωρούνται πιο ευαίσθητα είναι προφανώς τα στεγαστικά δάνεια όπως είπαν στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου οι διοικήσεις των τραπεζών. Αλλωστε κάποια λίγα νέα κόκκινα δάνεια που έχουν εμφανιστεί αφορούν το retail δηλαδή καταναλωτικά και στεγαστικά.
Μιλάμε για στεγαστικά δάνεια που στην πλειοψηφία τους ελήφθησαν 10 χρόνια νωρίτερα. Η επίπτωση από την τρέχουσα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης είναι μικρότερη από 5% στη μηνιαία δόση που σημαίνει σε ένα δάνειο 20ετίας της τάξης των 100.000 ευρώ ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με περίπου 25 ευρώ αφού η δόση του κινείται στα 500 ευρώ.
Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε μια αθροιστική και αύξηση 150 μονάδων βάσης που είναι το πιο πιθανό σενάριο αντίκτυπος παραμένει επίσης διαχειρίσιμος σε περίπου 10% έως 12% της μηνιαίας δόσης σήμειωσαν οι έγκυροι τραπεζίτες. Ετσι μια δόση των 500 ευρώ δεν πρόκειται να ξεφύγει από το όριο των 600 περίπου ευρώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. Αλλωστε η νέα γενιά δανείων κυρίως στεγαστικών που χορήγησαν οι τράπεζες είναι δάνεια σωστά μετρημένα με όλα τα εισοδήματα των πολιτών φανερά και στα οποία η μέριμνα ήταν η δόση να μην ξεπερνάει το 25%-30% του οικογενειακού εισοδήματος.
Λίγα τα νέα κόκκινα δάνεια
Οι τράπεζες για άνοδο μέχρι 150 μονάδες βάσης που μεταφράζεται σε επιτόκια αυξημένα κατά 1,5 % υπολογίζουν κέρδη 300 εκατ. ευρώ έκαστη Ετσι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν και πάρα πολλά να φοβούνται προς το παρόν τουλάχιστον. Ωστόσο υπάρχει σημαντική αυτοσυγκράτηση η οποία απορρέει κυρίως από το θολό τοπίο της ενεργειακής κρίσης.
Αυξάνονται ραγδαία τα σταθερά επιτόκια
Οπως και να έχει πάντως υψηλότερες δόσεις θα κληθούν να καταβάλλουν 8 στους 10 δανειολήπτες στην Ελλάδα από τον ερχόμενο μήνα μετά την αύξηση του βαστκού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης. Το θέμα αφορά κυρίως όλους όσοι έχουν λάβει δάνειο συνδεδεμένο με euribor : Την απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή. Την ίδια στιγμή και μέχρι να υπάρξει μια άνοδος επιτοκίων πέραν των 150 μονάδων βάσης οι καταθέτες δεν πρόκειται να έχουν κάποιο σημαντικό όφελος αφού η ρευστότητα στις τράπεζες είναι μεγάλη.
Οι τράπεζες μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να χορηγήσουν περίπου τα μισά από τα δάνεια που έχουν προϋπολογίσει σε ότι αφορά την στεγαστική πίστη . Καθώς το ενδιαφέρον για κατοικίες παραμένει αμείωτο ας σημειωθεί πως το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες να συνεχίσουν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και να επιτύχουν τους στόχους της πιστωτικής επέκτασης στον τομέα αυτόν.
Τα σταθερά επιτόκια αναμένεται να ενισχυθούν ραγδαία το προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι το 2023 εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 6%. Παρ’ όλα αυτά στην παρούσα φάση οι δανειολήπτες επιζητούν εμμονικά σταθερό επιτόκιο κάτι το οποίο τους επιτρέπει να πραγματο΄ποιήσουν έναν σοβαρό οικογενειακό προϋπολογισμό.
από τη naftemporiki.gr