Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις προκηρύξεις για την επιλογή διοικητών υγειονομικών περιφερειών και διοικητών νοσοκομείων, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως.

Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση διέψευσαν πανηγυρικά όλους εκείνους που διαλαλούσαν ότι με τα αυστηρά κριτήρια και τα υψηλά προσόντα που θέτει ο νόμος δεν θα βρισκόταν άνθρωπος να κάνει αίτηση. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: για 21 θέσεις διοικητών στις υγειονομικές περιφέρειες υπέβαλαν αίτηση 230 υποψήφιοι, ενώ για τις 152 θέσεις διοικητών νοσοκομείων, οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες των θέσεων.

Αποδεικνύεται με μετρήσιμα στοιχεία ότι τα αξιοκρατικά κριτήρια αποτελούν κίνητρο και όχι τροχοπέδη για την προσέλκυση υποψηφίων σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, οι οποίοι μέχρι πρότινος επέλεγαν κατά κανόνα τον ιδιωτικό τομέα, και ότι οι μικροκομματικές κορόνες και οι ιδεοληπτικοί αφορισμοί που ακούστηκαν κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου είναι χρήσιμοι μόνο για λόγους ψυχαγωγίας.