Ξεκίνησε από σήμερα, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράδοση των φύλλων πορείας εξελίσσεται κανονικά και από αύριο οι γιατροί θα παρουσιαστούν για να εργαστούν στα νοσοκομεία.
Για την συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγονται 16 νοσοκομεία της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των γιατρών που καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία είναι περισσότεροι από 90.
Οι ιδιώτες γιατροί καλούνται να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης που πιέζονται ασφυκτικά από το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον.
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες ιδιώτες πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί έλαβαν φύλλα πορείας για να παρουσιαστούν άμεσα και να αναλάβουν καθήκοντα βοηθώντας τους συναδέλφους τους και καλύπτοντας τα κενά των δεκάδων γιατρών που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας λόγω νόσησης ή καραντίνας.
Ένας από αυτούς είναι ο πνευμονολόγος Ηλίας Τσελεπής, ο οποίος ανέφερε στη Voria.gr ότι παρέλαβε το σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο καλείται να παρουσιαστεί αύριο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Από την επίταξη εξαιρέθηκαν με απόφαση του υπουργείου Υγείας όσοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ κατά την ανάλογη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι γιατροί θα εργάζονται για έναν μήνα με μειωμένο ωράριο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και τα ιατρεία τους, μέσα από τα οποία επίσης εξυπηρετούν εκατοντάδες ασθενείς.
Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, Ηρακλής Τιτόπουλος, υπάρχουν κι άλλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη επίταξη. «Έχουν κληθεί και καινούργιοι συνάδελφοι που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν έχουν επιλεγεί γιατροί που έχουν οργανικές θέσεις σε ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία τους και υπάρξουν προβλήματα με τις συμβάσεις τους», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επίταξη αντιπροτείνοντας:
• Να κληθούν όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.
• Να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί (Παραδείγματος χάριν Πνευμονολογική κλινική νοσοκομείου Ιπποκράτειου).
• Άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ.
• Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.
• Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
• Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.
Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα επιταχθούν 180 γιατροί που δραστηριοποιούνται εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίες υπάγονται στην ευθύνη της 3ης και της 4ης ΥΠΕ.