Στο μικροσκόπιο των κομμάτων έχουν βρεθεί τα ευρήματα του νέου κύκλου των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Κατ’ αρχάς σε όλες φαίνεται ότι αργά και σταθερά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, με την κοινωνία να ξανακαταθέτει τα ερωτήματά της, χωρίς να έχει στο επίκεντρό της στην πρώτη γραμμή την τραγωδία των Τεμπών.

Το δεύτερο ότι η ΝΔ έχει κάνει come back σε πολλές από αυτές, καθώς όχι μόνο ξεπερνάει το δημοσκοπικό άγχος του Φεβρουαρίου αλλά καταγράφει ποσοστά υψηλότερα των ευρωεκλογών, ενώ με την τάση στις θετικές γνώμες αλλά και ως προς την οροφή του ποσοστού της να αγγίζει το 39%. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι ανακοινώθηκε το πρώτο «πακέτο» μέτρων που ανακουφίζουν δύο σημαντικές κοινωνικές ομάδες: τους ενοικιαστές και τους συνταξιούχους.

Ο δεύτερος είναι η καλλιέργεια των προσδοκιών. Οι πολίτες αισθάνονται ότι από αυτή την κυβέρνηση έχουν κάτι να περιμένουν κι ότι αυτό, το κυριότερο, δεν είναι θεωρητικό, αλλά γίνεται πράξη. Αρα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και σε όλα όσα έχουν ακουστεί γύρω από το «καλάθι» της. Αυτό βέβαια από την άλλη είναι και παγίδα, καθώς δεν πρέπει να ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών και να υπάρξει μετά απογοήτευση στους πολίτες.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους βουλευτές και τους υπουργούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους σε ό,τι αφορά τις παροχές της ΔΕΘ.

Ο τρίτος λόγος είναι η ανυπαρξία εναλλακτικής στην αντιπολίτευση. Κανένα κόμμα ή αρχηγός του δεν έχει πείσει ότι μπορεί να έχει προτάσεις διακυβέρνησης και ότι κάποιος μπορεί να είναι καταλληλότερος να ηγηθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στις μετρήσεις είναι ότι μετά από καιρό καταγράφεται μια τάση που περιορίζει τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, καθώς οι «μικροί» μετά από καιρό μένουν έξω, έστω και οριακά, στις μετρήσεις. Λατινοπούλου, Σπαρτιάτες, Νίκη, Βαρουφάκης, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας δείχνουν σε αρκετές μετρήσεις να μην πιάνουν το 3%.

Αυτό αυτομάτως κονταίνει τον δείκτη της αυτοδυναμίας που απαιτείται και κάνει εφικτά τα σενάρια που θέλουν τον πρώτο με ένα 36% να βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία. Εάν αυτή η τάση παραμείνει, τότε η ΝΔ με προβολή στο 32% σήμερα και χωρίς να έχει τεθεί το δίλημμα της ακυβερνησίας, αποκτά σαφές προβάδισμα για τη δημιουργία ενός σεναρίου αυτοδυναμίας, κάτι που μέχρι πριν από λίγους μήνες θα φαινόταν απαγορευμένο.

Από την άλλη, η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να ξεφουσκώνει όσο υποχωρεί το κύμα οργής και θυμού που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των Τεμπών. Γι’ αυτό και με κάθε τρόπο επιχειρείται από την κυρία Κωνσταντοπούλου αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις να το επαναφέρουν στην ατζέντα, ως κορυφαίο θέμα.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ –και είναι εντυπωσιακό αυτό ως εύρημα– συνεχίζει την καθοδική του πορεία, δείχνοντας ότι παρά τα όσα έλεγαν Φάμελλος και Κουμουνδούρου, τελικά το πρόβλημα δεν ήταν ο Κασσελάκης ή δεν ήταν μόνο ο Κασσελάκης. Διότι επί ηγεσίας Φάμελλου, ενώ αρχικά δημιουργήθηκε η αίσθηση της ανάτασης, ξανάρχισε η πτώση με ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Το έτερο κόμμα που εργαλειοποίησε την τραγωδία των Τεμπών, και αναφερόμαστε στο κόμμα Βελόπουλου, άρχισε κι αυτό την πτώση του από τα διψήφια ποσοστά στα οποία είχε φτάσει. Μπορεί εκεί να είναι πιο αργή αλλά και αυτό όχι απλά απώλεσε τη δυναμική του, αλλά επιστρέφει στα γνώριμα μονοψήφια ποσοστά του.

Αφήσαμε τελευταίο το ΠΑΣΟΚ, που κάνει μια προσπάθεια να επιστρέψει με όχημα την Προανακριτική. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ένα… αγκομαχητό θυμίζοντας αυτοκίνητο που έχει σταματήσει στη μέση ενός ανήφορου και έχει τραβήξει χειρόφρενο.

Το ερώτημα είναι πως εάν το λύσει, κανείς δεν γνωρίζει εάν έχει... γκάζι για να ανέβει ή αν θα κατρακυλήσει προς τα πίσω. Για την ώρα φαίνεται να ζυγίζει το προς τα πού θα πάει καθώς παραμένει η αίσθηση ότι ο Ανδρουλάκης μπορεί να πάει μέχρι εκεί. Τα κομματικά επιτελεία κάνουν τις αναγνώσεις τους, περιμένοντας από την άλλη εάν οι επόμενες μέρες, που θα φέρουν ξανά τα Τέμπη στο προσκήνιο, μπορούν να δημιουργήσουν νέο σκηνικό. Δύσκολο λένε οι γνωρίζοντες, αλλά στην πολιτική και στη ζωή υπάρχει πάντα το απρόοπτο.