Ρεκόρ αιτήσεων καταγράφεται στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξέλιξη που δείχνει τη μεγάλη ζημία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά υπογραμμίζει και τη θετική προοπτική ότι το 50% του κρατικού δανείου δεν θα επιστραφεί.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 512.000 αιτήσεις, αριθμός ο onoioς αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την παράταση της διαδικασίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ανώτατος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα διατεθεί δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσει στον 5ο κύκλο θα μοιραστούν μικρότερα ποσά σε σύγκριση με την επιστρεπτέα 4, όπου 458.000 επιχειρήσει έλαβαν περί τα 2,2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσβλέπουν σε επιτρεπτές προκαταβολές, επισημαίνοντας ότι ήδη οι αιτήσει έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 400.000 (στις 475.000 ήταν το απόγευμα της Πέμπτης) και θα οδηγήσουν σε χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Για το αίτημα της αγοράς περί παράτασης του 5ου κύκλου επιστρεπτέας, σημείωσε ότι η αγορά πιέζει και για να κλείσει αύριο η πλατφόρμα. Και τούτο, «για να γίνει γρήγορα εκταμίευση των πόρων. Είναι κάτι που θα σταθμίσουμε αύριο (σ.σ.: σήμερα), ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που είναι πολύ έντονο», είπε και πρόσθεσε πως αν υπάρχει παράταση, «θα είναι ολιγοήμερη».
Από την άλλη, σημείωσε πως «υπάρχουν πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων», κάτι που αξιολογείται. Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6os κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Ο έκτος κύκλος, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι μικρότερος και δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν διασωθεί περί τις 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου έναντι 400.000 που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο. Με τον πέμπτο κύκλο η ομπρέλα προστασίας θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων, έχουν καταβληθεί 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και μαζί με τον 5ο κύκλο θα ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή