Χωρίς να ανακοινώσει από τώρα τον προϋπολογισμό της 5ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο επόμενος γύρος του μέτρου, που αποσκοπεί στην άμεση τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, θα «τρέξει» από τις αρχές Ιανουάριου.
Η 5η φάση θα αποτελέσει συνέχεια της 4ης. Δηλαδή, θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 και συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης έγινε γνωστό ότι όσοι εισπράξουν χρήματα από την 5η φάση θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.
Το «κλειδί» για το ποια θα είναι η συμμετοχή στην 5η φάση και αν θα είναι εξίσου εντυπωσιακή με αυτήν της 4ης θα είναι το αν θα γίνει συμψηφισμός των χρημάτων που βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με τα χρήματα που εισέπραξε ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο της 4ης φάσης. Το πιθανότερο είναι ότι ο συμψηφισμός θα υπάρξει, οπότε και το ποσό που θα εισπράξει η κάθε επιχείρηση θα μειωθεί αισθητά.
Τα περισσότερα χρήματα από την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να λάβουν οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Δεκέμβριο -κυρίως εστιατόρια, μπαρ, εταιρείες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού-, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λειτουργήσουν από ελάχιστα έως καθόλου μέχρι το τέλος του χρόνου.
Βασικά χαρακτηριστικά
Τα βασικά χαρακτηριστικά της 5ης φάσης θα είναι τα εξής:
- Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι επαγγελματίες με μεγάλη μείωση εσόδων (άνω του 20%) για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Επίσης, αναμένεται να συμπεριληφθούν και όλοι οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί για το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου, ενώ στις αρχές του έτους θα αποσαφηνιστεί αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να εκπληρώνουν το κριτήριο τζίρου όπως συνέβη και τον Νοέμβριο με την 4η φάση.
- Η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιανουάριου και τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον πρώτο μήνα του έτους.
- Οσες επιχειρήσεις λάβουν μέρος στην 5η φάση δεν θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας και ότι αυτή η ρήτρα θα βοηθήσει στο να διασωθούν θέσεις εργασίας.
- Τα ποσά που δόθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης θα συμψηφίζονται με αυτά που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση.
Η «αναβολή» της 5ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τον Ιανουάριο γίνεται τόσο για πρακτικούς όσο και για δημοσιονομικούς λόγους. Οι πρακτικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε στο πλαίσιο της 4ης φάσης. Συνολικά υποβλήθηκαν αιτήσεις από 448.203 επιχειρήσεις (και ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους) οι οποίοι και θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβουν τα χρήματά τους. Από τους 448.203 αιτούντες, είχαν πληρωθεί μέχρι χθες 319.835, ενώ από τον συνολικό προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ είχαν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμεί η καταβολή άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 24ωρα. αλλά και η πληρωμή περίπου 120.000 επαγγελματιών.
Δεδομένου λοιπόν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ασχολείται με την εκκαθάριση της 4ης φάσης και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα (για κάποιες χιλιάδες αιτήσεις απαιτείται ενδελεχής έλεγχος) θα ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο χρονικά να τεθεί εκ νέου η πλατφόρμα σε λειτουργία μέσα στην επόμενη εβδομάδα προκειμένου οι επαγγελματίες να ξαναπάρουν χρήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Ο δεύτερος πρακτικός λόγος έχει να κάνει με την παράταση του lockdown. Από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με καραντίνα, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των εσόδων μιας επιχείρησης πριν προχωρήσουν στην υλοποίηση του επόμενου γύρου.
Ο δημοσιονομικός λόγος συνδέεται επίσης με την τεράστια ανταπόκριση που υπήρχε κατά την 4η φάση. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει ότι θα διατεθούν όχι περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή έπεσε έξω κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά η 4η φάση απορρόφησε όλο το ποσό που είχε διαθέσιμο το υπουργείο Οικονομικών για να ρίξει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου (και μέσω της 5ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής). Μεταφέροντας επομένως την 5η φάση για τον Ιανουάριο, δίνεται «ανάσα» στον φετινό προϋπολογισμό (σ.σ.: ο οποίος θα εμφάνιζε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα σε περίπτωση που γινόταν και η 5η φάση μέσα στο 2020), ενώ από την άλλη δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2021, δεδομένου ότι έχει ήδη εγγράφει σχετικό κονδύλι (αποθεματικό των τριών δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, το οποίο μένει να εξειδικευτεί ως προς το πώς θα αξιοποιηθεί).
Αυξομείωση εσόδων
Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε να ληφθούν υπόψη και οι τιμολογήσεις του Δεκεμβρίου είναι και το «παιχνίδι» με τα τιμολόγια που έχει εντοπιστεί να γίνεται από πολλούς επαγγελματίες.
Πέραν της αυτονόητης επίπτωσης που υπάρχει στα έσοδα πολλών επαγγελματιών από το lockdown, εντοπίζεται… ασυνήθιστη αυξομείωση εσόδων μέσα από την εφαρμογή «Τα έσοδά μου», την οποία πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν οι επαγγελματίες για να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μια εξήγηση είναι η… αναβολή έκδοσης τιμολογίων προκειμένου να εμφανιστεί όσο το δυνατόν μικρότερος τζίρος στο διάστημα που εξετάζεται κάθε φορά προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Βάζοντας μέσα στην εξίσωση και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα δυσκολέψει τη ζωή των επιτήδειων, καθώς θα περιοριστεί η δυνατότητα να μεταφερθούν έσοδα του Νοεμβρίου στον τελευταίο μήνα του έτους.
Βεβαίως, οι επαγγελματίες μπορούν να συνετίσουν αυτό το «παιχνίδι» με τα τιμολόγια εμφανίζοντας τα έσοδα την επόμενη χρονιά. Αυτό όμως είναι αρκετά «ριψοκίνδυνο», καθώς η αλλαγή οικονομικής χρήσης συνιστά μεγάλη φορολογική παράβαση.
από την Ναυτεμπορική