Τέσσερις μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νούμερο 4 τα στατιστικά στοιχεία αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Σήμερα το πρωί οι αιτήσεις είχαν φτάσει κοντά στις 334.000 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support.
Καθώς αυτή τη φορά οι αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι ενιαίες με τις αιτήσεις χορήγησης, γίνεται αυτόματα και η έγκριση των δικαιούχων και των ποσών που τους αναλογούν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεραστεί ο αρχικός προϋπολογισμός του 1,2 δισ. ευρώ και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με έως και 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή με όλον τον υπόλοιπο προϋπολογισμό για το 2020.
Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα θα έρθει ένας ακόμη γύρος Επιστρεπτέας Νούμερο 5. Για τον οποίο αρχικά είχε υπολογιστεί ποσό της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το εν λόγω ποσό δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα ξεπεραστεί. Οι τελικές ανάγκες εξαρτώνται από τα υγειονομικά δεδομένα και από το εύρος των περιοριστικών μέτρων.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται και από έναν άλλο παράγοντα: η επιστρεπτέα Νο4 συνιστά την εκκίνηση μιας νέας φάσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ένα ελάχιστο ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως της πορείας του τζίρου εφόσον τυγχάνουν περιοριστικών μέτρων.
Στον επόμενο κύκλο όμως θα ισχύει η διαδικασία που εφαρμόσθηκε το καλοκαίρι κατά τον 2ο και τον 3ο κύκλο: θα αφαιρείται από το ποσό που θα καταβληθεί η προηγούμενη “δόση”. Άρα ουσιαστικά στον 5ο κύκλο θα λάβουν ενίσχυση όσοι προκύψει πως δικαιούνται πιο μεγάλο ποσό από τον 4ο κύκλο. Το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2021.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 222.173 δικαιούχων, άμεση ενίσχυση ύψους 1,12 δισ. ευρώ. Διατέθηκε κατά κύριο λόγο σε πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι, ενδεικτικά, καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφενεία, σχολικά κυλικεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καθώς και δικηγόρους, λογιστές, και φροντιστήρια.
Η διαδικασία
Η μεγάλη αλλαγή στην Επιστρεπτέα Νο4 είναι πως το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται. Αλλά υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.
Επίσης, ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά το “επιστρεπτέο” σκέλος αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο αναφοράς για το ποσό που είναι δάνειο ορίζεται στο 0,74%.
Πλέον, δεν υπολογίζεται σωρευτικά η πτώση τζίρου αλλά μόνο η πορεία τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2020. Επίσης το όριο πτώσης τζίρου είναι 20% αντί για 10%. Αλλά αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εταιρείες με περιοριστικά μέτρα (lockdown) ή για όσες έχουν πληγεί από τον Ιανό που εντάσσονται ανεξαρτήτως πορείας τζίρου.
Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση την πτώση τζίρου, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή. Η ενίσχυση ξεκινά από τις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και κλιμακώνεται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους, στις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως είκοσι εργαζόμενους, στις 15.000 ευρώ για είκοσι ένα έως πενήντα εργαζόμενους στις τριάντα χιλιάδες για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα εργαζομένων. Υπάρχει ανώτατο πλαφόν (ανά περίπτωση) 350.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.
Πηγή: capital.gr