Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και προς 45 προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του ΣτΕ, απέστειλε σήμερα Πέμπτη (5/3) ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα διαδραματιζόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας της οργανωμένης από την Τουρκία απόπειρας εισβολής στην Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Στην επιστολή του, ο κ. Τασούλας χαρακτηρίζει ως «ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή» την «αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών μεταναστών» στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, η οποία «κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως μηχανισμό πίεσης και εκβιασμού».
Ο κ. Τασούλας, ο οποίος ενημερώνει τους ομολόγους του για τα «αδιάσειστα στοιχεία» της τουρκικής ενθάρρυνσης και βοήθειας για παράνομη είσοδο δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τονίζει ότι «το πρόβλημα πλέον έπαψε να είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό»: «Είναι μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Πρόκειται για κατευθυνόμενη απόπειρα παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων που παίρνει τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Είναι μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία» σημείωσε ο κ. Τασούλας και τόνισε: «Οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζουν εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία και οι περισσότεροι μιλούν καλά τουρκικά. Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Πάνω από όλα, τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, κινούμενοι απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, «υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών. Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο και στο πρωταρχικό δίκαιο της ανάγκης αλλά και στη δυνατότητα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό δίκαιο να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας».
Ο κ. Τασούλας, ο οποίος ενημερώνει ότι «όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης και επιστροφής» σημειώνει ότι «στις 18 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα και με χρήση βίας στην Ισπανία που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους».
Τέλος, αφού υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ο κ. Τασούλας απευθύνεται στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, «της σύγχρονης ασπίδας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που η πατρίδα μου αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή, αλλά και χιλιάδες συνάνθρωποί μας εργαλειοποιούνται για να επιτύχει η Τουρκία πολιτικά ή οικονομικά ανταλλάγματα. Είμαι βέβαιος πως από δω και πέρα η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της στην αντιμετώπιση αυτής της βαρβαρότητας».