Μετά την παγίδα που επιχείρησε να στήσει στην Ελλάδα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια η υπηρεσιακή κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη στέλνει τώρα επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) της ΕΕ σε βάρος της χώρας μας.
Σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές, η έκπτωτη υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη εμφανίζεται να κατηγορεί την Ελληνική πλευρά και μάλιστα να μιλά για ενέργειες που δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης την ώρα που η ίδια κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου υπογράφει συμφωνίες με την Τουρκία.
Συμφωνίες που δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει όπως η ίδια η ΕΕ έχει τονίσει προς πάσα κατεύθυνση δεδομένου ότι δεν διαθέτει τη σχετική νομιμότητα. Άλλωστε και εντός της Λιβύης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το γεγονός πως αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση πυ σύμφωνα με τις ΗΠΑ δεν διαθέτει την νομιμότητα να υπογράφει συμφωνίες μακροπρόθεσμες, προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οπως σημειώνει δημοσίευμα του ΑΠΕ, στην επιστολή αυτή η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης (έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου έναν χρόνο) εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς και εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι τέτοιου είδους ενέργειες δε βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.
Υπενθυμίζεται πως η υπηρεσιακή έκπτωτη κυβέρνηση δεδομένου ότι έχει λήξει και η θητείας εν αναμονή της διεξαγωγής εκλογών, επιχείρησε να παγιδέψει την Ελλάδα σε μια συνάντηση την οποία η Τουρκία θα αξιοποιούσε προκειμένου να δείξει σε διεθνές επιπεδο οτι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την κυβέρνηση με την οποία έχει υπογραφεί η συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων στην παράνομη ΑΟΖ Τουρκίας Λιβύης.