Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο χρήσης του DNA για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, ο οποίος θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.
Η μέθοδος στοχεύει ανθρώπινα κύτταρα που προέρχονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του μαστού, καθώς και κακοήθη κύτταρα μελανώματος σε ποντίκια.
Χρησιμοποιεί ένα ζεύγος DNA σε σχήμα που θυμίζει τσιμπιδάκι μαλλιών, το οποίο εγχέεται στα καρκινικά κύτταρα. Αυτά στη συνέχεια συνδέονται με μόρια που ονομάζονται microRNA τα οποία υπερπαράγονται σε ορισμένους καρκίνους.
Μόλις συνδεθούν με το microRNA ξετυλίγονται και σχηματίζουν μακρύτερες αλυσίδες DNA οι οποίες δημιουργούν ανοσολογική απόκριση.
Στη μελέτη, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνώρισε τα υπερπαραγόμενα κύτταρα microRNA ως επικίνδυνα, γεγονός που ενεργοποίησε μια φυσική ανοσολογική απόκριση η οποία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.
Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι η μέθοδός τους είναι διαφορετική από τις υπάρχουσες και θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή πρωτοποριακών φαρμάκων κατά του καρκίνου.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι καλά νέα για τους γιατρούς, τους ερευνητές που ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων και τους καρκινοπαθείς, καθώς πιστεύουμε ότι θα τους δώσουν νέες επιλογές για την ανάπτυξη φαρμάκων και για τις πολιτικές φαρμακευτικής αγωγής», δήλωσε ο Ακιμίτσου Οκαμότο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Στη συνέχεια, θα στοχεύσουμε στην ανακάλυψη φαρμάκων με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και θα εξετάσουμε λεπτομερώς την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, την τοξικότητα και τις πιθανές μεθόδους χορήγησης.
Σκεφτήκαμε ότι αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα που δρουν με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από αυτόν των συμβατικών φαρμάκων, μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά καρκίνων που μέχρι σήμερα ήταν μη θεραπεύσιμοι», πρόσθεσε.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.