Για κατάργηση του 8ωρου με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έκανε λόγο εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, προχωρώντας παράλληλα σε μαχητικές κορώνες του τύπου “αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος” και απειλές, “προειδοποιώντας” πως “καλύτερα να το ξανασκεφτούν”.
Ισχυρίστηκε ότι “ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές”.
Η απάντηση “ήρθε” από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει και πως το 8ωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρθο.
“Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει. Διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας. Το οκτάωρο κατοχυρώνεται σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μία ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Και προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία. Αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας”, σημείωσε.
“Θα συνιστούσα ψυχραιμία”, συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη. “Και προφανώς να διαβαστεί και να συζητηθεί το νομοσχέδιο, όταν τεθεί σε διαβούλευση Να μην διαστρεβλώνουμε, να μην δημιουργούμε fake news, πριν καν παρουσιαστεί. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των γυναικών. Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας και ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών, που αφορούν και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής και οικογενειακής ζωής”, κατέληξε.