Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν για Λιβύη και Συρία

11

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα (17/12) ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας προς τους δημοσιογράφους.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι πλευρές συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, όπως επίσης περιφερειακά θέματα πρωτίστως την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Λιβύη στην ατζέντα των επικείμενων επαφών Πούτιν – Ερντογάν

Παράλληλα και όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στην ατζέντα των επικείμενων επαφών που θα έχουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου Πούτιν και Ερντογάν.

«Αναμφίβολα, στην πορεία των επικείμενων επαφών (των δύο προέδρων), τόσο τηλεφωνικών όσο και δια ζώσης, το θέμα της Λιβύης ασφαλώς θα συζητηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν πολύ στενές επαφές στο θέμα της Συρίας και προσθέτοντας ότι «και τα ζητήματα της Λιβύης απαιτούν κοινές συζητήσεις».

Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λιβύη και υπέρ των απευθείας επαφών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα, ενώ υποστηρίζει τις όποιες διεθνείς προσπάθειες και ενέργειες μεμονωμένων χωρών για την εξεύρεση τρόπων επίλυσης της κρίσης.

Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2020 κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ενώ άλλες επισκέψεις και επαφές των δύο ηγετών δεν έχουν προγραμματισθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

«Γνωρίζετε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο προέδρων, θα εγκαινιασθεί ο Turkish Stream, αυτό θα γίνει επί τουρκικού εδάφους. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα επίκαιρα ζητήματα. Οποιεσδήποτε άλλες επαφές προς το παρόν δεν έχουν προγραμματισθεί, αν και μπορούν να εμφανισθούν στο πρόγραμμα αρκετά έγκαιρα», δήλωσε.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία, καθώς και για διμερή ζητήματα.

Ο Ακσόι δεν διευκρίνισε σε ποια πόλη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο προέδρων. Στις 2 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr