Επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Τορναρίτης

16

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκο Τορναρίτη, αναχωρεί αύριο Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 1ου Μέρους της Συνόδου 2020 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα διεξαχθούν από 27 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2020. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν επίσης και οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ), κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) και κ. Κωστής Ευσταθίου (Κ.Σ. ΕΔΕΚ).

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση, είναι η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Πολωνία, η σύσταση ενός κοινού μηχανισμού μεταξύ της Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των κρατών μελών, το θέμα των απειλών κατά δημοσιογράφων και εν γένει κατά της ελευθερίας του τύπου στην Ευρώπη, η περίπτωση των πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν, η εμπορία προσώπων σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό πρόβλημα και η προστασία της ελευθερίας της θρησκείας στο χώρο εργασίας. Αναμένεται, εξάλλου, να συζητηθούν ως θέματα επικαιρότητας οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και οι συνέπειές τους για την Ευρώπη, καθώς και το ζήτημα των παραβιάσεων του κεκτημένου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία και τρόποι επαναφοράς της χώρας στις αρχές και αξίες που πρεσβεύει ο Οργανισμός.

Τέλος, η Συνέλευση θα εκλέξει νέο Πρόεδρο του Σώματος για διετή θητεία, ενώ αναμένεται η Πρόεδρος της Γεώργιας, κα Salome Zourabichvili και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. David Zalkaliani να προσφωνήσουν τη Συνέλευση, εκπροσωπώντας την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τρέχον εξάμηνο.