Ξεκίνησε σε πολλά νοσοκομεία της χώρας η επίδοση των πρώτων φύλλων αναστολής καθηκόντων ενώ σε πολλά άλλα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγήκαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι δομές υγείας στην Πάτρα θα λειτουργούν πλέον με 680 λιγότερους εργαζόμενους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νοσοκομείο Πατρών όπου από τους 2.200 εργαζόμενους οι 400 θα τεθούν σε αναστολή. Στον «Άγιο Ανδρέα» οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι περίπου 250 και στην Κρήτη περίπου 450.
Στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «ΑΧΕΠΑ» βγαίνουν «εκτός» περίπου 250 υγειονομικοί.
Στο «Λαϊκό» νοσοκομείο στην Αθήνα, από τους 1450 εργαζομένους, ανεμβολίαστοι μέχρι νωρίς το πρωί, ήταν οι 110.
Η ΠΟΕΔΗΝ, κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους.
Πάντως, ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στις δομές Υγείας.
Το πρωί υγειονομικοί έκαναν κινητοποιήσεις στα προαύλια διάφορων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Ηράκλειου και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών.
Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ
Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας «πάγωμα» της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.