Το πρόγραμμα «Ελευθερία» επιταχύνει τους ρυθμούς του και έως το τέλος του μήνα θα πάρει σειρά η ηλικιακή κατηγορία 35 έως 39 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Στο μεταξύ, καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ οι σαραντάρηδες, που έσπευσαν κατά χιλιάδες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και με τα τέσσερα σκευάσματα, αμέσως μόλις άνοιξε η πλατφόρμα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες 40-44 ετών που άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, μέσα στις πρώτες ώρες κλείστηκαν 40.000 ραντεβού.

Ανοίγει ο δρόμος βεβαίως και για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, o oποίος είπε συγκεκριμένα: «Θα κατέβουμε μέχρι τους 16 με βάση την προτεραιοποίηση και αν αλλάξει με κάποια άδεια για πιο νεαρές ηλικίες θα κατέβουμε και πιο κάτω».

Σύμφωνα με νέα σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η δεύτερη του δόση του εμβολίου της AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά την πρώτη δόση. Ο Οργανισμός συνιστά την παρακολούθηση όσων κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο για τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως πιθανές ενδείξεις θρόμβωσης.

«Όποιος έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca και έχει εμφανίσει θρόμβωση, δεν θα επανεμβολιαστεί με Astra Zeneca», ανέφερε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.020 νέα κρούσματα, 617 διασωληνωμένους, 56 θανάτους.

Αυξημένο ιϊκό φορτίο παρατηρείται σε :
-Αττική
-Αιτωλοακαρνανία
-Λάρισα
-Αχαΐα
-Μαγνησία

Ο μέσος όρος ηλικίας του κρούσματος έπεσε στα 39 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι τα 60 έτη.

Μείωση εισαγωγών και διασωληνωμένων σημειώνεται στα νοσοκομεία, με 3.500 να ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 1.800 στα νοσοκομεία της Αττικής. Για κάθε 10 ασθενείς που αποσωληνώνονται έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις. Η αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ επιτρέπει την αντίστοιχη επάνοδο σε ρυθμούς κανονικότητας.

Η Παρασκευή 21/5 ήταν η πρώτη ημέρα γενικής εφημερίας του Θριάσιου νοσοκομείου, που αποχαρακτηρίστηκε από αποκλειστικά covid νοσοκομείο. Την Κυριακή στο πρόγραμμα εφημεριών μπαίνει το Σισμανόγλειο ενώ τη Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνουν ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τα νοσοκομεία έχει ως εξής:
-Θριάσιο 21/5
-Σισμανόγλειο 23/5
-Ευαγγελισμός 24/5
-«Γ. Γεννηματάς» 24/5
-Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας (την άλλη εβδομάδα)