Εντυπωσιακή είναι η επιτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης, γεγονός που αποτελεί επιβράβευση της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να επιδοτείται η εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους τρεις πρώην ανέργους που εντάχθηκαν στα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), συνέχισαν να εργάζονται και μετά το τέλος της επιδοτούμενης εργασίας. Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία στη μάχη κατά της ανεργίας, και επιβράβευση της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να επιδοτείται η εργασία και να δίνεται έμφαση στην εξεύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αντί ολιγόμηνων προγραμμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη λήξη των οποίων οι ενταγμένοι σε αυτά έμεναν πάλι δίχως δουλειά.

Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", μεταξύ των 40.000 ανέργων που βρήκαν δουλειά, μέσα από 11 προγράμματα απασχόλησης της περιόδου Ιουνίου 2020 - Δεκεμβρίου 2021, το 64% συνέχισε να απασχολείται 12 μήνες μετά το τέλος της επιδοτούμενης εργασίας.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της απασχόλησης, άλλωστε, μιλάνε από μόνα τους: τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την ανεργία στο 17,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2023, στο τέλος της πρώτης θητείας, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 11,2%. Μέσα στην πρώτη θητεία της ΝΔ, πάνω από 131.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσα από προγράμματα απασχόλησης, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ και σχεδόν τετραπλασιάζοντας την αποτελεσματικότητά τους συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ.