Τριπλή διάσταση έχουν, κατά την ανάγνωση του Μαξίμου, οι εξελίξεις των ημερών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση φέρνουν στην πρώτη γραμμή επιτελικά στελέχη – «ενοίκους» και μη της Ηρώδου Αττικού. Πρόσωπα – κλειδιά αναλαμβάνουν πρακτικό ή συμβουλευτικό ρόλο στον απόηχο κάθε διάστασης: πρώτον του ελληνικού #MeToo, δεύτερον της υπόθεσης του κατηγορουμένου για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη και τρίτον των θεσμικών παρεμβάσεων της επόμενης μέρας. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης τρέχει σε μεγάλο βαθμό υπό την εποπτεία του «δίδυμου» στο Μαξίμου Γιώργου Γεραπετρίτη και Θοδωρή Λιβάνιου.

Ομως, με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης για επερχόμενες αλλαγές τόσο σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα όσο και με τη μορφή νέων «κωδικών δεοντολογίας», έρχονται στο προσκήνιο λόγω αρμοδιότητας κυρίως οι υφυπουργοί Γιώργος Κώτσηρας (Δικαιοσύνης), Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Πολιτισμού) και Μαρία Συρεγγέλα (Εργασίας). Παράλληλα, εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, όπως ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος, έσπευσαν να λάβουν θέση δημόσια και με σκληρή γλώσσα, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την οργή του Μαξίμου για τακτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία εγκαλούν για «χυδαία λασπολογία».

Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, αν και δεν συνηθίζει παρεμβάσεις μέσω των social media, κατήγγειλε προσπάθεια κάποιων «να εκφυλίσουν το ελληνικό #MeToo σε ελληνικό QAnon» και ανήρτησε τη φράση «αρκετά πια με τη λάσπη», που αναδημοσίευσε στο Twitter ο γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το «πολεμικό» πολιτικό σκηνικό και αντίστοιχα ο «πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θέσει υπ’ ατμόν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, που επιμένει ότι εξαρχής στήριξε και παρότρυνε τα θύματα κακοποίησης να σπάσουν τη σιωπή τους. Ηταν η ηθοποιός Ζέτα Δούκα εκείνη που αποκάλυψε ότι δέχθηκε κατ’ ιδίαν τηλεφώνημα από τη διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, η οποία της μετέφερε τόσο τη στήριξη του Μητσοτάκη στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή βίας όσο και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για θωράκιση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Εξίσου μακριά από τη δημόσια σφαίρα μένει το έργο του διευθυντή Ψηφιακών Μέσων του Πρωθυπουργού Ερικ Παρκς, ο οποίος συμβουλεύει σταθερά τον Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή στρατηγική, καταγράφοντας πλέον με προσοχή όσα εκδηλώνονται ψηφιακά – πιέσεις, απίστευτες ακρότητες όπως το hashtag ΝΔ_παιδεραστές κ.ο.κ. Ανάμεσα στους μόνιμα «αφανείς» συνεργάτες του Μητσοτάκη είναι ο Θανάσης Νέζης, ένα πρόσωπο – κλειδί σε ό,τι αφορά το κόμμα, αφού ξέρει καλά την ανθρωπογεωγραφία και τις ισορροπίες, την ώρα που εντείνεται η αμηχανία και καταγράφονται οι πρώτες γαλάζιες σκληρές φωνές για τους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη.

της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα