Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας που δείχνει την πρόθεση να εργαλειοποιήσει σε εντατικούς ρυθμούς το μεταναστευτικό.
Γράφει ο Νίκος Αρμένης
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές για την κατάσταση στον Εβρο καθώς είναι έκδηλη η πρόθεση της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκαλώντας έναν νέο γύρο έντασης στα ελληνικά σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά. Στην κυβέρνηση έχουν ψηλά τις κεραίες και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις των γειτόνων ενώ σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θα μεταβεί στον Αρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την υπόθεση των 38 μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα τον Δεκαπενταύγουστο καθώς έχουν εντοπιστεί σημαντικές ανακολουθίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα και αναλύθηκαν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Εξάλλου και στην εισαγωγική τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων που αντιμετωπίσαμε το 2020, εμφανίζεται τώρα με το προσωπείο των δήθεν «ανθρωπιστικών εισβολών» από ομάδες οι οποίες κινούνται συντονισμένα.
Το περιστατικό στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο είναι ενδεικτικό. Η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις επιτήρησης στην περιοχή.
Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μετανάστευσης, οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15 Αυγούστου και ώρα 13:00. Ομως, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, πέρασαν στις 14 Αυγούστου το πρωί στην ελληνική όχθη. «Αρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τούς άφησε. Αλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από τις 13 Αυγούστου, αλλά “φοβήθηκαν να περάσουν” ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος δημοσιοποίησε και άλλες ανακολουθίες.
Η 9χρονη Αϊβα δεν ήταν άρρωστη, όπως ανέφεραν στο βίντεο, και η έγκυος δεν αιμορραγούσε, ενώ αναζητείται το σημείο όπου είναι θαμμένο παιδί το οποίο, όπως γνωρίζουμε, έφυγε από τη ζωή πριν από τις 10 Αυγούστου. Προκαλεί ωστόσο ερωτήματα το γεγονός ότι κατά τα άλλα οι μετανάστες ήξεραν να στέλνουν στίγμα από τα κινητά τους ενώ δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο και του σημείου ταφής. «Δυστυχώς, η καθ’ όλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας να μη δώσει άδεια προς τις τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Στην κυβέρνηση φυσικά δεν ξεχνούν όσα έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επαναληφθούν. Η Ελλάδα, τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ασκεί υπεύθυνη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα φυλάσσοντας τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά.
Είναι μια πολιτική που έχει πλήξει τα κυκλώματα των διακινητών ενώ είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ καθώς δεν ελέγχει εσκεμμένα τα δικά της σύνορα. «Ομως, καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα», προειδοποίησε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες ανά χείρας
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει τις καθιερωμένες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εν όψει της ΔΕΘ. Ακολούθως αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να πάρει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που πρόκειται να ανακοινώσει στο Βελλίδειο. Δεδομένα πρέπει να θεωρούνται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους από 1.1.2023, η αύξηση των συντάξεων, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση ή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πέραν αυτών αναζητείται μέτρο μείωσης της φορολογίας μόνιμου χαρακτήρα ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι θα αξιοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο διαθέσιμο δημοσιονομικά ευρώ για να σταθεί η κυβέρνηση έμπρακτα στο πλευρό και του τελευταίου πολίτη απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Οι προσδοκίες πλέον για ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση είναι δεδομένες και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές όσο πιο σύντομα αντιδράσει η Ευρώπη, η οποία έχει καθυστερήσει δραματικά, τόσο το καλύτερο. Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που από την άνοιξη κιόλας είχε τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής αντίδρασης με μέτρα όπως ο ορισμός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.