Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2020 και έχει τρία πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του: α) φέρνει κοντά σε ομάδες εργασίας, ερευνητές, Πανεπιστήμια, startups και συνεργάτες της Cisco με σκοπό την επίλυση προβλημάτων ή ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με καινοτόμες λύσεις β) συνδυάζει τεχνολογία, με εκπαίδευση και πολιτισμό γ) είναι ανοιχτό στην κοινωνία.
Της Έλενας Πρασσάκη (*)
Ήδη στο κέντρο έχουν γίνει δεκάδες επισκέψεις φορέων (υπουργεία, περιφέρειες, ιδιωτικές εταιρίες κλπ), Δήμων από την Ελλάδα αλλά και τις Βαλκανικές χώρες, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, μαθήματα της Cisco Networking Academy και εκπαιδεύσεις σε Ρομποτική.
Το Κέντρο λοιπόν ήδη παράγει έργο και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος δοκιμής και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που μπορούν σήμερα να μετασχηματίσουν ψηφιακά τον τρόπο λειτουργίας οργανισμών, φορέων και εταιρειών αλλά και ως χώρος επίδειξης αυτών των λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού. Ένα ανοικτό hub προσβάσιμο από το σύνολο της κοινωνία, φιλοξενώντας ιδέες, δράσεις και εκδηλώσεις ομάδων και ατόμων.
Σε συνέχεια της δημιουργίας του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, η Cisco σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου. Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ναυτιλιακό τομέα υστερεί, στόχος του Κέντρου είναι να αποτελέσει έναν κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα «αλλάζουν τα δεδομένα» για το μέλλον των εταιρειών του κλάδου αλλά και της ναυτιλιακής βιομηχανίας γενικότερα.
(*) Η Έλενα Πρασσάκη είναι Marketing & Communications Manager, Networking Academy Program Manager σε Cisco Greece – Cyprus – Malta