Ενεργοποιείται μέσα στον Ιανουάριο το ψηφιακό «βιβλίο» από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης τεχνολογιών αιχμής στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Με το ψηφιακό πελατολόγιο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία των επαγγελματιών και να συγκρίνει τις αποδείξεις με τα δεδομένα που αποστέλλονται στα MyData, προχωρώντας άμεσα σε ελέγχους όπου εντοπίζονται αποκλίσεις, σύμφωνα με το ERTnews.
Η απόκρυψη τζίρου, η ενθυλάκωση του ΦΠΑ και η αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος, θα αποτελούν πλέον δύσκολο σπορ για τους επιτήδειους.
Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και διασυνδεδεμένο με το Taxis για να μην μπορεί να παραβιαστεί ή να αλλοιωθούν τα δεδομένα και σύμφωνα με το προγραμματισμό αρχικά θα εφαρμοστεί σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε οχήματα και στον κλάδο των εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες.
Πρώτοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το ψηφιακό «βιβλίο» οι επαγγελματίες στο τομέα της παροχής υπηρεσιών σε οχήματα.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνεργεία και ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.
Θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες στον κλάδο των εκδηλώσεων σε κτήματα, αίθουσες καθώς και εταιρείες catering και διοργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που μέχρι το 2012 ήταν υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.α. και στα οποία καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση.
Όμως, με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκαν και τα βιβλία πελατών, αφήνοντας ανοικτό πεδίο δράσης για μη έκδοση αποδείξεων και γενικότερα αδήλωτους τζίρους.