Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ξυπνά» τη διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό, στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας, με κοινή συνισταμένη την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγες ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, ενώ την ίδια ημέρα ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει επικοινωνιακή επίσκεψη-σόου στα Κατεχόμενα, όπου θα δούμε, δυστυχώς, στρατεύματα να παρευλάνουν.

Διακηρυγμένος στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι να αρχίσει ξανά ο διάλογος μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, καθώς η όλη διαδικασία μέχρι τώρα είχε καταρρεύσει το 2017 στο Κραν Μοντανά όταν οι Τούρκοι εγκατέλειψαν τις διαβουλεύσεις.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια στην περίπτωση της Κύπρου τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί παγιώνονται και επεκτείνονται. Τον περασμένο Αύγουστο η Πύλα, αλλά και στο παρελθόν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα συνθέτουν ένα... εύφλεκτο σκηνικό.

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, να αποδεχθούν δηλαδή, τόσο αυτοί όσο κυρίως η Άγκυρα, το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περί λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Προϋποθέσεις, ωστόσο, οι οποίες δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, δίνει έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού και τονίζει ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, τα τετελεσμένα δύσκολα ανατρέπονται. Ο Κύπριος πρόεδρος έχει εργαστεί με συνέπεια για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ως κομβικής σημασίας ενέργεια καταγράφεται η στρατηγική συμφωνία της Λευκωσίας με τις ΗΠΑ, εν μέσω της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας «παράθυρο» σε μια ευκαιρία για την επίλυση της πλέον μακροχρόνιας διπλωματικής διένεξης στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ενιαία νησίδα ασφάλείας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα σημαντικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θέτει βέτο σε κάθε συνομιλία, τονίζοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας (αναφερόμενος στο ψευδοκράτος). Προφανώς δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση περί κυριαρχίας, άρα και δύο κρατών στην Κύπρο.

Δεν είναι όμως μόνο το εδαφικό ή το περιουσιακό, στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Είναι τα στρατεύματα κατοχής που πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Και αυτό δεν το σκέφτονται καν οι Τούρκοι, καθώς το βόρειο τμήμα του νησιού είναι πια στο τουρκικό σύστημα ασφαλείας, ενώ το Κυπριακό έχει καταστεί θέμα της εθνικής τους ταυτότητας.