Για να υπάρξει Watergate χρειάζεται και «Washington Post». Χρειάζονται οι ανάλογοι Μπερνστάιν και Γούντγουορντ. Στην περίπτωση των νόμιμων, όμως πολιτικά λανθασμένων, παρακολουθήσεων της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπήρξε κάποιος που αποκάλυψε κάτι. Δεν ασκήθηκε η συνηθισμένη πίεση των ΜΜΕ προς την πολιτική εξουσία.

Για την ακρίβεια, υπήρξε ένα δημοσίευμα της «ΕφΣυν» που πέρασε στα ψιλά από την κοινωνία και το οποίο δεν δημιούργησε αναταράξεις εντός του καλοκαιριού. Δεν είδαμε έναν ορυμαγδό πιεστικών και αποκαλυπτικών ρεπορτάζ. Δεν είδαμε από τα αντιπολιτευόμενα media να παίζει ο όρος «αποκλειστικό».

Κι όλα αυτά δεν τα είδαμε επειδή ο πρωθυπουργός ανέλαβε μόνος του μια θαρραλέα πρωτοβουλία. Προσωπικά επέλεξε να δώσει τα πάντα στη δημοσιότητα διά των αλλαγών σε Μαξίμου και ΕΥΠ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ζητήσει άμεση διαλεύκανση. Με τη θεσμική στάση του διάλεξε έναν δύσκολο μεν, ηθικά ορθό δρόμο δε.

Οσο λοιπόν και να το θέλουν κάποιοι, ο Μητσοτάκης δεν είναι Νίξον. Και δεν είναι, επειδή δεν κρύφτηκε. Επειδή δεν καταχώνιασε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Φυσικά οι εξελίξεις δημιουργούν ερωτήματα για τη λειτουργία της ΕΥΠ, η οποία δεν ενημέρωσε –ως όφειλε– τους πολιτικούς προϊσταμένους της. Για αυτό και αναλήφθηκε άμεση θεσμική πρωτοβουλία με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λογοδοσίας των μυστικών υπηρεσιών. Προφανώς ένα τόσο σημαντικό λάθος διαχείρισης είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση.

Ομως αυτό που χρειάζεται όχι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά –κυρίως– η χώρα είναι μια επανεκκίνηση. Θεσμική ως προς το ζήτημα της ΕΥΠ –όπως ήδη εξελίσσεται– αλλά και συνολική, καθώς η τουρκική προκλητικότητα και τα νέα δεδομένα που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτούν μια Ελλάδα σε εγρήγορση. Η μόνη παράταξη και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μπορούν να κάνουν αυτήν τη νέα αρχή ευθύνης είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοι γνωρίζουν πως η σύγκριση έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών μόνο την υπεροχή του πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα επιβεβαιώνει.

Αυτή η επανεκκίνηση δεν πρέπει όμως να αργήσει. Δεν πρέπει να δοθεί χώρος στην εσωστρέφεια καθώς οι ορατοί και αόρατοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Χρέος μας λοιπόν ως κυβερνητική παράταξη είναι να επισπεύσουμε την επαναφορά στην πολιτική τροχιά που εδώ και τρία χρόνια είχαμε. Μια τροχιά ανάταξης της χώρας, προόδου του πολίτη, επενδύσεων, μείωσης της ανεργίας και τόνωσης του διεθνούς κύρους της πατρίδας.

 

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΝΔ