Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα έχει ασκηθεί σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως:

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ

Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ

Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000

Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό

Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με πλημμελήματα, όπως:

Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων

Βία κατά υπαλλήλου

Οι συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί σε ανακριτή και έχουν ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Οι δύο εγκληματικές ομάδες, με μέλη κυρίως γιατρούς και φαρμακοποιούς φαίνεται να έχουν δράση τουλάχιστον από το 2020, η οποία κίνησε υποψίες πριν έναν χρόνο.

Όπως αναφέρεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά σε βάρος των κατηγορουμένων, τον Οκτώβριο του 2023 «μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών» σε βάρος του Οργανισμού.

Ο Έλεγχος του Οργανισμού και η έρευνα των διωκτικών αρχών αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος στο οποίο φαίνεται να συμμετείχαν τέσσερις γιατροί και υπεύθυνοι οκτώ φαρμακείων στα βόρεια προάστια.

Συνεργασία με τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να είχε ιδιοκτήτρια φαρμακευτικής αποθήκης, θεωρούμενη ως βασικό στέλεχος της δεύτερης οργάνωσης, στην οποία αποδίδεται η διάθεση και κυκλοφορία επικίνδυνων σκευασμάτων.

Η ομάδα των κατηγορούμενων γιατρών κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ΑΜΚΑ, κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία, για να προχωρά σε ψευδείς συνταγογραφήσεις τις οποίες μέσω των φαρμακοποιών εκτελούσαν εικονικά ώστε να πετύχουν τις παράνομες αποζημιώσεις που τους κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.