Εντυπωσιακή η ελληνική συμμετοχή στην διεθνή έκθεση «Anuga»: Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις

41

Με συμμετοχή περισσότερων από 300 ελληνικές επιχειρήσεις, η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε δυναμικό «παρών» στην Κολωνία, στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση Τροφίμων & Ποτών, την «Anuga 2019», σκαρφαλώνοντας στην 5η θέση της κατάταξης από άποψη συμμετοχών. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να γευτούν από κοντά παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις όπως ο γύρος και το σουβλάκι, να δοκιμάζουν τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Επίσης, απόλαυσαν καινοτόμα προϊόντα όπως χαβιάρι σαλιγκαριού και μαύρου σκόρδου, καθώς και προϊόντα Π.Ο.Π. όπως η φέτα και το φιστίκι Αιγίνης, αλλά και δημητριακά, κρέατα κ.α.

Επίσκεψη Βορίδη

Τους χώρους τις έκθεσης επισκέφθηκε τη Δευτέρα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος ξεναγήθηκε από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου. Ο αρμόδιος υπουργός συναντήθηκε με Έλληνες εκθέτες και συζήτησε μαζί τους για την πορεία των εγχώριων προϊόντων, καθώς και για ζητήματα που απασχολούν τον αγροδιατροφικό κλάδο, όπως η προώθηση της εξωστρέφειας.

«Η παρουσία μου σήμερα στην Anuga -που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση στον χώρο των τροφίμων και συμπληρώνει και τα 100 χρόνια της λειτουργίας- κυρίως έχει να κάνει με τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από την ελληνική παρουσία, καθώς όπως ανέφερε «δείχνει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος». Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στη αύξηση της εξωστρέφειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής.

«Ήρθα να γνωρίσω τους ανθρώπους που είναι εδώ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «ήρθα να ανταλλάξουμε μια καλή κουβέντα, να ακούσω και τα προβλήματα τα οποία και σίγουρα υπάρχουν. Είναι μια καλή ευκαιρία, γιατί όλοι οι κλάδοι βρίσκονται εδώ».

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κονσερβοποιούς, μεταποιητές και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην ΕΕ και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συμμετέχουν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 160 φιλοξενούνται από το Enterprise Greece.

«Η Ελλάδα έχει μια πολύ σημαντική παρουσία, πιθανότατα είναι η νούμερο 5 σε μέγεθος συμμετοχών χώρα, κάτι που δείχνει τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων Τροφίμων και Ποτών του Enterprise Greece, Αντώνης Γραβάνης,

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της παγκόσμιας οικονομίας η οποία περνάει κρίση, αλλά και λόγω των δασμών, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Anuga είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών, καθώς φέτος φιλοξενεί περισσότερους από 8.000 εκθέτες, τα προϊόντα των οποίων προβλέπεται να δοκιμάσουν περισσότεροι από 170.000 επισκέπτες. Φέτος, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και τιμώμενη χώρα είναι η Παραγουάη.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr