Η εικόνα του Έντι Ράμα να σπρώχνει γυναίκα δημοσιογράφο και δη ενώπιον των καμερών προκάλεσε οργή διεθνώς. Η συνάδελφος τον είχε ρωτήσει για το νησί Σαζάν, όπου ο γαμπρός τουΝτόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας τουριστική επένδυση. Τα όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα εμπλέκοντάς τον έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στον Αλβανό πρωθυπουργό, που φοβάται ότι θα μπει στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν ανήκει στη χορεία των φίλων μας. Επί χρόνια τώρα, ασχημονεί εις βάρος του Ελληνισμού. Ο Εντι Ράμα προσπαθεί να αρπάξει τις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα, κλείνοντας μάλιστα στη φυλακή τον Ελληνα εκλεγμένο δήμαρχό της, τον αγωνιστή και υποψήφιο πλέον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντι Μπελέρη. Με την ενθάρρυνση σοβινιστικών κύκλων της χώρας του που επιδιώκουν την ανωμαλία στα Βαλκάνια, ο Αλβανός πολιτικός δημιουργεί με την άφρονα πολιτική του σοβαρότατα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δεν κρύβει μάλιστα την αδυναμία του στην Αγκυρα και στα «δώρα» της, ειδικά στο στρατιωτικό πεδίο. Προσωπικός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, του έκανε τη χάρη και απέλασε με διαδικασίες-εξπρές τους γκιουλενιστές εκπαιδευτικούς που ζούσαν και εργάζονταν στην Αλβανία. Με τους Κοσοβάρους ηγέτες δεν τα πήγε ποτέ ιδιαίτερα καλά, ενώ απέφυγε να ρίξει τις γέφυρες με το Βελιγράδι, φοβούμενος τις συνέπειες. Η διαφθορά που παρατηρείται στις μέρες του έχει εξωθήσει στη μετανάστευση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αδικαιολόγητη ανοχή

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, βλέπει τις πολιτικές του να απολαμβάνουν της «ανοχής» του Βερολίνου, της Ρώμης και της Βιέννης, που κάνουν τα στραβά μάτια –προς το παρόν– στα φαινόμενα διαφθοράς στην Αλβανία. Η στάση ορισμένων άπτεται γεωπολιτικών στρατηγικών που έρχονται από το παρελθόν. Αυτό φυσικά έχει αποθρασύνει τον Εντι Ράμα. Ομως, τα όσα κάνει εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Η Αθήνα τα αναδεικνύει συνεχώς και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας τίθεται σε κίνδυνο. Ευρωπαϊκή Ενωση όμως σημαίνει κανόνες και αυτοί μπορεί να μην αρέσουν στον Ράμα, με τις κακές γλώσσες στα Τίρανα να λένε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν φλέγεται ακριβώς από επιθυμία για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Πριν από έναν χρόνο, η αλβανική αντιπολίτευση απαίτησε στη Βουλή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθούν, πρώτον, οι κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του δωροδόκησε πρώην αξιωματούχο του FBI (ο οποίος διώκεται στις ΗΠΑ) για να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, του Δημοκρατικού Κόμματος, και, δεύτερον, οι σχέσεις του με Ρώσο ολιγάρχη. Το ενδιαφέρον του Εντι Ράμα για το επιχειρείν και τις επενδύσεις δεν κρύβεται. Αλλωστε, για αυτόν το λόγο θέλει να ελέγξει τη Ριβιέρα της Αλβανίας, τη Χειμάρρα, μια περιοχή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Πριν από μερικές εβδομάδες, η αντιπολίτευση και διά στόματος Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε ανοικτά τον αδελφό του Εντι Ράμα, Ολσι, ως εγκληματία, μιλώντας για εμπλοκή του σε εμπόριο ναρκωτικών, στη δυσώδη υπόθεση Ξιμπράκα, που πάει πίσω μια δεκαετία και αποκαλύφθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των γερμανικών αστυνομικών αρχών.

Πολιτικός... χαμαιλέων

Κλασική περίπτωση προσώπου που οσμίζεται «ευκαιρίες», ο Εντι Ράμα ψάχτηκε αρκετά πριν βρεθεί στην πρωθυπουργία. Ηταν στην αρχή σε άλλον ιδεολογικοπολιτικό χώρο και συγκεκριμένα στο πλευρό του Σαλί Μπερίσα, πριν βρεθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτό είναι η μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών, το οποίο είχε μετατρέψει επί δεκαετίες την Αλβανία σε δαντική κόλαση ανελευθερίας και στράφηκε κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ο Εντι Ράμα βρέθηκε στην Ευρώπη στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, προσπαθώντας να καθιερωθεί ως καλλιτέχνης, αλλά απέτυχε. Γύρισε πίσω και είχε τον τρόπο του να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Εγινε υπουργός το 1998 και δήμαρχος στα Τίρανα το 2000, μέχρι το 2011. Προσπάθησε να αναμορφώσει αισθητικά την αλβανική πρωτεύουσα, δίνοντάς της μια νέα όψη. Από το 2005 ηγήθηκε της αριστερής αντιπολίτευσης και υιοθέτησε τα σοσιαλδημοκρατικά εκσυγχρονιστικά προτάγματα της εποχής εκείνης. Από το 2013 είναι ανελλιπώς πρωθυπουργός και ελέγχει απόλυτα όλους τους αρμούς της εξουσίας, χειραγωγώντας τους κατά το δοκούν. Στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2019, έγιναν σημεία και τέρατα από αυτόν και το κόμμα του, που επισημάνθηκαν από τον ΟΑΣΕ.