Με θέρμη και εντατική δουλειά στηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του Φρέντη Μπελέρη για την ευρωκάλπη στις 9 Ιουνίου, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης. Στο Λασίθι βρέθηκε ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και κρατούμενου για πάνω από έναν χρόνο στις αλβανικές φυλακές. Σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής του νομού και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, διοργάνωσε, μεγάλη πολιτική εκδήλωση, προκειμένου να γνωρίσουν οι συντοπίτες του την υποψηφιότητα Μπελέρη και να ακούσουν τον Πέτρο να τους μεταφέρει τα λόγια του φυλακισμένου πατέρα του, μέσα από ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, περηφάνειας και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Προλογίζοντας τον Πέτρο Μπελέρη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε εμφατικά ότι «Ο Φρέντης Μπελέρης κρατείται άδικα από την αλβανική κυβέρνηση και η ένταξη του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κομματική επιλογή, είναι εθνική επιλογή».

Ο Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής, είχε προ μηνών παρέμβει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του εκλεγμένου Έλληνα Δημάρχου, υπενθυμίζοντας ότι «η άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου», ενώ είχε ζητήσει και να αυξηθεί η ευρωπαϊκή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη.

Επιπλέον, περιόδευσε με τον Πέτρο προ ημερών και στην Πιερία, συστρατευόμενος με πλήθος άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, υπουργών, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, που βλέπουν στο πρόσωπο του Φρέντη μία εθνική υποψηφιότητα, την οποία, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού», που σηματοδοτεί «τη στήριξή μας στη Δημοκρατία».