Σε κλίμα συσπείρωσης και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της παράταξης, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη θέση του νέου γραμματέα.
Παρόντος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και με παρεμβάσεις συνολικά 18 βουλευτών, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια εκτενή άσκηση εσωκομματικού διαλόγου, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη για ενότητα, συλλογικότητα και πολιτική εγρήγορση.
Από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη, μέχρι νέα και παλαιότερα στελέχη, το μήνυμα ήταν σαφές: η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής, αλλά κινητήριος μοχλός πολιτικής δράσης και υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου.
Η εκλογή του νέου γραμματέα συνοδεύτηκε από μια γόνιμη και ειλικρινή συζήτηση, στην οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί για τις προκλήσεις της περιόδου, αλλά και αισιοδοξία για τη δυνατότητα της παράταξης να ανακτήσει το πολιτικό της πλεονέκτημα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα επιτάχυνσης των πολιτικών, δίκαιης αντιμετώπισης όλων των στελεχών, καθώς και η ανάγκη για περισσότερο ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία εντός του κόμματος αλλά και με την κοινωνία.
Ενότητα και συλλογικότητα: το κυρίαρχο μήνυμα
Η ανάγκη για συσπείρωση και υπέρβαση των εσωτερικών διαφορών κυριάρχησε σχεδόν σε κάθε τοποθέτηση, με κοινό τόπο ότι η ΚΟ της ΝΔ πρέπει να λειτουργεί ενιαία και υποστηρικτικά προς το κυβερνητικό έργο.
Θάνος Πλεύρης:
«Δεν ψηφιζόμαστε ως πρόσωπα. Ψηφιζόμαστε ως μέρος ενός ψηφοδελτίου. Κι αν δεν ήμασταν σε αυτό, οι περισσότεροι δεν θα είχαν ούτε το 10%. Η πραγματική πολιτική ξεκινά τώρα. Πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε μόνο την ατομική μας προβολή και να λειτουργήσουμε με ενιαίο μήνυμα.»
Νικήτας Κακλαμάνης:
«Οι βουλευτές δεν είναι απλοί θεατές, είναι οι αγωγοί της αγωνίας του λαού προς την κυβέρνηση. Οι υπουργοί πρέπει να έχουν συστηματική επικοινωνία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των βουλευτών.»
Θεόδωρος Σκυλακάκης:
«Εισερχόμαστε σε μια διεθνή κρίση δομικού χαρακτήρα. Το περιβάλλον αλλάζει και απαιτεί από εμάς ευελιξία, σταθερότητα και σοβαρότητα στους πολιτικούς μας χειρισμούς.»
Δημήτρης Καιρίδης:
«Ζούμε σε μια παγκόσμια θύελλα. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Χρειάζονται άμεσα βήματα, τομές, και πολιτική αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να προλάβει τις εξελίξεις, όχι να τις ακολουθεί.»
Ελίζα Βόζενμπεργκ:
«Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει γίνει κατανοητό πια πως οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν είναι διμερείς, είναι ευρωτουρκικές. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.»
Μαριλένα Σούκουλη:
«Η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή. Αλλά δεν έρχεται με διαρροές και εσωστρέφεια. Έρχεται μόνο με συνοχή, καθαρό πολιτικό μήνυμα και δουλειά στο πεδίο.»
Σπύρος Κυριάκης:
«Η Νέα Δημοκρατία δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από όλες τις πλευρές. Ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι με συσπείρωση, καθαρή φωνή και απόλυτη προσήλωση στην πολιτική μας αποστολή.»
Μπάμπης Αθανασίου:
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό για το αναπτυξιακό έργο στη Λέσβο. Οι πολίτες βλέπουν τις αλλαγές και τις εκτιμούν. Αυτό είναι το οξυγόνο της πολιτικής μας παρουσίας.»
Νίκος Βλαχάκος:
«Η συγκάλυψη γίνεται από αυτούς που μας κατηγόρησαν πρώτοι. Η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα. Πρέπει να δείξουμε το φως του έργου μας, που πολλές φορές καλύπτεται από τη σκιά της αντιπολίτευσης.»
Δημήτρης Μαρκόπουλος:
«Δεν είμαστε εδώ για να τροφοδοτούμε μικροπολιτικές στήλες. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την παράταξή μας και το έργο της. Όσοι κάνουν αντιπολίτευση από μέσα, να ξέρουν ότι κάνουν κακό στην παράταξη και στον τόπο.»
Φάνης Παππάς:
«Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι της πατρίδας. Δεν υπάρχει άλλος από τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να σταματήσουμε τη δημόσια εσωστρέφεια και να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, λιγότερο στους απέξω.»
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της ΚΟ ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
Θέλω να σας ευχαριστήσω για το καλό κλίμα της συζήτησης και για τις πολύ ειλικρινείς σας τοποθετήσεις και νομίζω ότι δώσατε την καλύτερη απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και αρνητικότητας, με αφορμή την συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος.
Και πράγματι ο κάθε βουλευτής έχει να αντιμετωπίσει δύο ειδών ζητήματα. Το ένα είναι η γενική πολιτική κατάσταση και το δεύτερο τα επιμέρους ζητήματα της περιφέρειάς του.
Η αλήθεια είναι ότι κάπου έχουμε προχωρήσει πιο γρήγορα από ότι θέλουμε, αλλά το χρέος μας είναι να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας εκεί που έχουμε κάνει λιγότερα, όταν λίγο-πολύ σε άλλες περιφέρειες τα έργα είναι δρομολογημένα. Θα αποδώσει επομένως αυτή η προσπάθεια την οποία κάνουμε, γιατί είναι πολύ συστηματική και πολύ προσεκτική.
Εξακολουθούμε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, προφανώς έχουμε υποστεί μια φθορά, είμαστε στον έκτο χρόνο, γίνανε λάθη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό τα καλύτερα είναι μπροστά μας.
Η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ εξελίχθηκε σε άτυπη αλλά ουσιαστική αποτίμηση της κυβερνητικής πορείας και των προκλήσεων της επόμενης διετίας. Η εκλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου φάνηκε να λειτουργεί ως αφορμή για μια ανανέωση εμπιστοσύνης, με την παράταξη να κάνει στροφή προς μεγαλύτερη εσωτερική συνοχή, αποφασιστικότητα και πολιτική εξωστρέφεια.