Ενόχληση της Γερμανίας για την ακύρωση – στο παρά πέντε- της ΔΕΘ

23

«Θα τα ξαναπούμε σύντομα!» λέει στους Θεσσαλονικιούς η γερμανική πρεσβεία, που αντέδρασε χθες στην απόφαση να αναβληθεί η ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι στην ανακοίνωση τονίζει ότι από την πλευρά της η Γερμανία είχε δρομολογήσει όλες τις προετοιμασίες για τη συμμετοχή της στην Εκθεση ως τιμώμενη χώρα.

Κι αυτό είναι αλήθεια, πρέπει να σας πω, ήταν πλήρως προετοιμασμένοι και οι Γερμανοί και άλλοι μεγάλοι εκθέτες και καλεσμένοι αφού η ματαίωση αποφασίστηκε, δυστυχώς, στο παρά πέντε.

Και το επισημαίνει με νόημα η ανακοίνωση, γράφοντας ότι «παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πάνω από 60 εκθέτες, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι εγγεγραμμένοι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και οι αδελφοποιημένοι με τη Θεσσαλονίκη Δήμοι της Κολωνίας και της Λειψίας ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ». Υπογραμμίζουν πάντως ότι η ελληνογερμανική συνεργασία «είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές, σημαντική για την Ευρώπη και ενέχει ευκαιρίες για το μέλλον».

Από την πλευρά της κυβέρνησης βέβαια είναι σαφές ότι η πορεία της πανδημίας είναι τέτοια που δεν γινόταν με τίποτα να μην προχωρήσουν σε αναβολή. Δεν θα το διακινδύνευαν, λένε κυβερνητικές πηγές, και θυμίζουν ότι λόγω της πανδημίας έχουν ακυρωθεί τεράστιες διεθνείς διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, από εκθέσεις ως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ετσι απαντάνε και στις διαμαρτυρίες των Θεσσαλονικιών, για τις οποίες εγκαίρως σας είχα ενημερώσει. Υπάρχει παρά πολλή γκρίνια από τοπικούς παράγοντες και το κλίμα φαίνεται κι από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που παραδέχτηκε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ακυρωθεί η ΔΕΘ για λόγους υγειονομικής ασφαλείας, δήλωσε ωστόσο πολύ ανήσυχος για τις οικονομικές συνέπειες της απόφασης κι άφησε ανοιχτό και ζήτημα αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Το σημείωσα αυτό, γιατί ακούγεται ότι ίσως υπάρξουν τέτοια αιτήματα από κάποιους με το επιχείρημα ότι είχαν κάνει έξοδα για να προετοιμαστούν για τη ΔΕΘ…

από τον Μικροπολιτικό στα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr