H Τζόρτζια Μελόνι θα αναλάβει το τιμόνι της Ιταλίας μέσα στα ταραγμένα νερά της ενεργειακής κρίσης, του διψήφιου πληθωρισμού και των διαρκώς αυξανόμενων επιτοκίων, που θα περιορίσουν τα δικά της περιθώρια ελιγμών και τις δυνατότητές της να στηρίξει την ιταλική οικονομία. Εν μέσω αυτού του μείγματος διεθνών κρίσεων, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου έχουν υπερ-τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους και ανέρχονται πλέον περίπου στο 4,7%, με το spread να διευρύνεται σε σχεδόν 240 μονάδες βάσης.

Η ατμόσφαιρα πανηγυρισμών για τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές εξανεμίζεται και η νέα πρωθυπουργός καλείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, ενώ δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και η Ιταλία κινδυνεύει άμεσα από ύφεση. Η επικεφαλής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της δεν έχει ακόμη κατορθώσει να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Και όπως προειδοποίησε την Τρίτη το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, η γειτονική χώρα αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την παρουσίαση της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας υπογράμμισε πως το ΔΝΤ προβλέπει απότομη ύφεση στην Ιταλία για το επόμενο έτος και όπως εξήγησε «αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις υψηλές τιμές της ενέργειας και την εξάρτηση της Ιταλίας από το φυσικό αέριο». Προσέθεσε επίσης πως η Ιταλία θα υποστεί τον αντίκτυπο από τη στροφή της ΕΚΤ σε περιοριστική νομισματική πολιτική αλλά και από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Οπως ανέφερε το Ταμείο, η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 0,2% στη διάρκεια του επόμενου έτους και θα είναι μόνο η μία από τις δύο χώρες της Ευρωζώνης που θα δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται. Η δεύτερη θα είναι βέβαια η Γερμανία εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι σαφώς πιο απαισιόδοξη από εκείνη που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ μόλις μία ημέρα μετά την εκλογική νίκη της Μελόνι και σκιαγραφεί τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, η οποία ακόμη αναζητά συνεργάτες για τη στελέχωση της κυβέρνησής της. Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Ιταλίας, με τον Μάριο Ντράγκι να ασκεί ακόμη χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού και τη Ρώμη να έχει υποβάλει από τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν. Αυτό σημαίνει πως η Μελόνι έχει στη διάθεσή της ένα μήνα για να αναθεωρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού. Το πρόβλημα είναι πως η νικήτρια των εκλογών δεν έχει ακόμη βρει υπουργό Οικονομικών που να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των χρηματαγορών και να καθησυχάσει τους επενδυτές πως το κολοσσιαίο χρέος της Ιταλίας, ύψους 145% του ιταλικού ΑΕΠ, μπορεί να είναι βιώσιμο.

Η επικεφαλής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας δεν έχει ακόμη κατορθώσει να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.

Σχολιάζοντας την εικόνα της Ιταλίας ο Τζοβάνι Ορσίνα, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Luis-Guido Carli της Ρώμης, τόνισε πως «υπάρχει γενικότερα έλλειμμα ποιότητας στην άρχουσα τάξη της Ιταλίας και αυτό είναι σαφέστερο στη Δεξιά, μέρος της οποίας δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης». Ο ίδιος προσέθεσε πως είναι δύσκολο να βρεθεί αυτή τη στιγμή πρόσωπο υψηλού επιπέδου με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να καθησυχάζει τους εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό και ταυτοχρόνως να συμμερίζεται τις απόψεις της νέας πρωθυπουργού. Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, θα μπορούσε να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, αλλά δεν είναι υποψήφιος και δεν έχει εμφανιστεί άλλος με τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτή τη θέση. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να αναλάβει τελικά υπουργός Οικονομικών ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Στα δεινά της νέας πρωθυπουργού προστίθεται τώρα και η απόφαση του Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργού Περιβαλλοντικής Μετάβασης, να μην παραμείνει στη θέση του προκειμένου να μη συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. Στο μεταξύ, η Τζόρτζια Μελόνι θα αναλάβει το τιμόνι της Ιταλίας μέσα στα ταραγμένα νερά της ενεργειακής κρίσης, του διψήφιου πληθωρισμού και των διαρκώς αυξανόμενων επιτοκίων που θα περιορίσουν τα δικά της περιθώρια ελιγμών και τις δυνατότητές της να στηρίξει την ιταλική οικονομία. Εν μέσω αυτού του μείγματος διεθνών κρίσεων, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου έχουν υπερ-τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους και ανέρχονται πλέον περίπου στο 4,7%, με το spread να διευρύνεται σε σχεδόν 240 μονάδες βάσης. Και όλα αυτά ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Πηγές προσκείμενες στη Μελόνι υποστηρίζουν πως η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας αντλεί διδάγματα από τη διελκυστίνδα ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και τις αγορές, που αντέδρασαν βίαια μετά την ανακοίνωση του «μίνι» προϋπολογισμού και των φοροαπαλλαγών στους πλουσιότερους πολίτες της Βρετανίας. Σύμφωνα, πάντως, με τον Μάρκο Προτόπαπα, αναλυτή της J.P. Morgan Securities, «επικρατεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί». Ο εν λόγω αναλυτής εκτιμά πως η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε ύφεση από τα τέλη του καλοκαιριού, μια ύφεση που θα ενταθεί στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου, καθώς η ενεργειακή κρίση συμπιέζει διαρκώς τα οικονομικά και τις δαπάνες των νοικοκυριών.