Το νέο κανονισμό για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ενέκρινε και επίσημα χθες Παρασκευή (08.11.2019) το Συμβούλιο της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) ενισχύεται όσον αφορά στο προσωπικό και στον τεχνικό εξοπλισμό του.
Επιπλέον, διευρύνεται η εντολή του για την υποστήριξη δραστηριοτήτων των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, τις επιστροφές και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Ο νέος κανονισμός θα ενσωματώσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του.
Ειδικότερα, προκειμένου να εξασφαλίζει τη συνεκτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, ο Frontex θα έχει στη διάθεσή του μόνιμο σώμα, το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά, μέχρι το 2027 έως 10.000 μέλη επιχειρησιακού προσωπικού. Θα περιλαμβάνει μέλη του επιχειρησιακού προσωπικού του Frontex και των κρατών μελών υπό καθεστώς είτε μακροπρόθεσμης απόσπασης είτε βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, καθώς και εφεδρεία ταχείας αντίδρασης, που θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2024.
Επιπλέον, οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιτρέπουν στον οργανισμό Frontex να παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επιστροφής. Ο οργανισμός θα παρέχει στήριξη κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή με δική του πρωτοβουλία και σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Η στήριξη θα καλύπτει όλους τους τομείς της επιστροφής, από την προετοιμασία έως τις δραστηριότητες επιστροφής και τις δραστηριότητες μετά την επιστροφή και μετά την άφιξη.
Τέλος, οι προτεινόμενοι κανόνες θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες, παρέχοντας στον οργανισμό ευρύτερο πεδίο δράσης και επιτρέποντας τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων με χώρες πέραν των γειτονικών.
Την απόφαση του Συμβουλίου χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι τώρα ισχυρότερος από ποτέ. Ενώ τα κράτη μέλη θα παραμείνουν υπεύθυνα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, το μόνιμο σώμα θα προσφέρει πρωτοφανή επιχειρησιακή υποστήριξη επί τόπου”, σημείωσαν σε κοινή τους δήλωση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. “Το προσωπικό του Οργανισμού θα είναι σε θέση να βοηθά τους εθνικούς συνοριοφύλακες να διεξάγουν ελέγχους ταυτότητας και εγγράφων, στον έλεγχο των συνόρων και στις επιχειρήσεις επιστροφής”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ