Με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 151 της Βουλής και κατά τη διάρκειά της ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε τις θέσεις, αλλά και τις κόκκινες γραμμές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία.

Σε ερωτήσεις βουλευτών για ελληνοτουρκικα ο Γεραπετριτης φέρεται να είπε: Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει μέση οδός. Με τον Φινταν έχουμε να συζητήσουμε 2 θέματα - Ότι η μόνη διαφορά μας είναι η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο και το πλαίσιο που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά είναι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου Θάλασσας.

Εμείς έχουμε μια θέση Α και η Τουρκία έχει μια θέση - Α. Δεν υπάρχει μέση οδός. Πρεπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Αλλιώς σταματάει ο διάλογος γι αυτό το θέμα.

vouleutes-nd.jpg

Με παρόντες περισσότερους από 20 βουλευτές από τους συνολικά 33 που έλαβαν πρόσκληση να συμμετέχουν, η ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα. Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, στην ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους βουλευτές συζητήθηκαν η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό.

 Εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και την Ντόρα Μπακογιάννη που μετείχουν στη σύσκεψη, τα μέλη της ΝΔ στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτεικών και Άμυνας είναι τα εξής: Χρήστος Δερμετζόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλάσης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Δημήτρης Καιρίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σταύρος Κελέτσης, Λευτέρης Κτιστάκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θανάσης Λιούτας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Παππάς, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άγγελος Συρίγος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Βασίλης Υψηλάντης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσης Χατζηδάκης και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι διατάξεις για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες θα επανεξεταστούν

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεραπετρίτης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε με έντονο ύφος και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο όπως αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το περασμένο καλοκαίρι θα επανεξεταστεί πλήρως.

Ο υπουργός εστίασε ειδικά στις διατάξεις που προβλέπουν ότι ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες δεν μπορούν να έχουν οικονομική - τουριστική δραστηριότητα. «Έχω σοβαρές αντιρρήσεις. Θα επανεξεταστούν. Δεν μπορούν να περάσουν έτσι» φέρεται να είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, φέρεται να είπε ότι όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ.

ntora-glyka.jpg

Η ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε πάντως με κεράσματα στους βουλευτές εκ μέρους της Ντόρας Μπακογιάννη για τα γενέθλια που έχουν τα δίδυμα εγγόνια της.