Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που έχουν προκύψει σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας των πληγέντων από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε στις 17:00 στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.
Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα θέματα δημόσιας Υγείας, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης στη διαδικασία συλλογής των νεκρών ζώων. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος θα κάνει λόγο για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, άντλησης υδάτων, διάνοιξης δρόμων και λοιπών εργασιών.
Τριαντόπουλος: 600 αυτοψίες μέχρι τώρα σε επιχειρήσεις
Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα και για τις περιοχές της Λάρισας και της Φθιώτιδας, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Επίσης, εξήγησε τη διαδικασία για την αίτηση που μπορούν να κάνουν οι πληγέντες για αποζημιώσεις. Από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1.920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές, για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα και αφορούν τους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας.
Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία για τα 45 χωριά που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι δεν απαιτείται από τους δικαιούχους να πάρουν κάποιο έγγραφο από το Πυροσβεστικό Σώμα και ότι τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, καθώς και τα στελέχη της ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα τις επόμενες ημέρες με στόχο οι πληγέντες να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή αλλά και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει και προχωράει η καταγραφή των ζημιών, με τις μέχρι τώρα αυτοψίες και καταγραφές να έχουν φτάσει τις 4.200 σε σπίτια και κτίρια. Έχουν γίνει περίπου 2800 αιτήσεις και 600 αυτοψίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, βγαίνει νέα Απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, θα καλύψει και τις ανάγκες σε ζωοτροφές προς τους κτηνοτρόφους των περιοχών που επλήγησαν.
«Μέχρι τώρα, το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με όλους, με ταχείς ρυθμούς ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει άμεσα, σε αυτούς που το δικαιούνται. Σε αυτούς που έχουν πληγεί από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Και θα το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.
Αγαπηδάκη: 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, 24 λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού
Η κα Αγαπηδάκη, μιλώντας για τις συνέπειες των πλημμυρών στη δημόσια Υγεία, αναφέρθηκε σε 46 περιστατικα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, και 24 λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, έκανε λόγο και για ένα βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται.
Όπως είπε, «προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας».
Για την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, είτε αυτά αφορούν το γαστρεντερικό, είτε το αναπνευστικό σύστημα, εξήγησε πως έχουν ληφθεί δείγματα από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:
Διαγνωσμένα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περαστικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Νοσηλεύονται 6 ασθενείς με γαστρεντερίτιδα και έγινε εργαστηριακός έλεγχος για την αιτία της νόσου. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του. Βρέθηκε επίσης περιστατικό ροταϊού σε ενήλικα.
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο δίκτυο υδροδότησης, είπε ότι ελήφθησαν σήμερα δείγματα από Λάρισα και Βόλο και έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες από όλες τις περιοχές. Η κατάσταση είναι η εξής: στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά. Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς .
Τέλος, για την εντομολογική επιτήρηση και συγκεκριμένα, σχετικά με τα κουνούπια, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα κατέληξε.
Σταμενίτης: Προτεραιότητα η συγκέντρωση, αποτέφρωση ή η ταφή νεκρών ζώων
Ο κ. Σταμενίτης είπε πως προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή είναι η συγκέντρωση και αποτέφρωση ή ταφή νεκρών ζώων: «Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων».
Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα το πρωί. Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, όπου και βρίσκονται.
Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.
Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο.
Σχετικά με τη διαχείριση νεκρών ζώων, σημείσε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας».
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα». Κατέληξε, λέγοντας: «Αξιοποιούμε όλα τα Μέσα που διαθέτουμε ώστε να διασφαλίσουμε την γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Αρτοποιός: Οι αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Πάνω από 1.500 διασώσεις
Ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε πως στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στους Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.
Ακόμα, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συμπλήρωσε ότι στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων - Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες.
Επίσης, ανέφερε πως στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου. Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Ε65, είπε πως είναι ανοικτός, ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.
Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.
Δείτε την ενημέρωση: