Παλιά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία επιστρατεύονται με στόχο να αυξήσουν τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ένα ποσό που αγγίζει τα 10 δισ. και το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τις πρώτες εβδομάδες του 2021.
Το νέο εργαλείο για την παροχή ρευστότητας προέρχεται από το τρίπτυχο των παρεμβάσεων που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Απρίλιο. Πρόκειται για τις εγγυήσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Το πρόγραμμα των εγγυήσεων είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα της Ελλάδας, καθώς είναι σχεδιασμένο για να παρέχει εγγυήσεις δανείων που θα κατευθυνθούν σε ποσοστό 65% για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 28% σε επιχειρήσεις με 250 εργαζόμενους και πάνω 5% σε δημόσιους φορείς παροχής υγείας και σε ποσοστό 7% σε συνδυασμένα επενδυτικά κεφάλαια. Φτιάχτηκε για να καλύψεις τις ασύμμετρες συνέπειες του κορωνοϊού σε χώρες που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.
Οι εγγυήσεις που προσφέρει το συγκεκριμένο εργαλείο θα επιτρέπουν τη μείωση του ρίσκου των εμπορικών τραπεζών, και θα προσφέρουν χρηματοδότηση σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Με βάση τις αρχικές κατανομές, η Ελλάδα θα επωφελούνταν από το Ταμείου Εγγυήσεων με περίπου 2,8 δισ. χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση που θα γίνεται από τις τράπεζες. Επειδή όμως το πρόγραμμα έχει κατεύθυνση κυρίως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο.
Το δεύτερο γνωστό εργαλείο παροχής άμεσης ρευστότητας που γνωρίσαμε από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα συνεχιστεί με διαδοχικούς κύκλους μέχρι και τον Μάρτιο. Ο 5ος κύκλος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα καλύπτει τη μείωση του τζίρου για το 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και ο επόμενος κύκλος, ο 6ος, αναμένεται ξεκινήσει τον Μάρτιο ώστε να καλύψει τη μείωση του τζίρου για το πρώτο δίμηνο του 2021. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο προϋπολογισμός για τους 2 κύκλους, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ
Άλλα 3,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια θα διοχετευθούν στην αγορά τους προσεχείς μήνες μέσω των τραπεζών και των προγραμμάτων στήριξης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για τον β΄ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου θα δοθούν σε επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως εάν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πάρει δάνειο και κατά τον α΄ κύκλο του Ταμείου.
Πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω της νέας φάσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, από το οποίο θα δανειοδοτηθούν αποκλειστικά νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει έως σήμερα προηγούμενη χρηματοδότηση
Τέλος από τον Ιανουάριο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τρέξει νέο πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με όριο ανά επιχείρηση τις 50.000 ευρώ, μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση.
Πηγή: capital.gr