Η ενεργειακή κρίση και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται για τους Ευρωπαίους θα είναι εκ των βασικών θεμάτων που θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ κυρίαρχο αναμένεται να είναι και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων που το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει τη μορφή ανοιχτών απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν.

 Στις 20.30 (ώρα Ελλάδας) σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου στα Ηλύσια πεδία προκειμένου να συναντήσει για μια ακόμη φορά τον Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να έχουν μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Ευρώπης και για τις εξελίξεις με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άλλωστε και η βασική αιτία μιας άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ευρώπη αφού το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να εργαλειοποίησει και να χρησιμοποιήσει έν τέλει ως όπλο το φυσικό αέριο απαιτώντας εμμέσως να ακυρωθούν σε βάρος της Ρωσίας κυρώσεις και να γίνει αποδεκτή ο αναθεωρητισμός τους.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου και έχει κατ επανάληψη τονίσει την ανάγκη λήψης ευρωπαϊκών μέτρων. Μάλιστα οι προτάσεις έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης από μεγάλο αριθμό χωρών μελών της ΕΕ όπως και οι αναφορές σχετικά με τη τα μέτρα που πρέπει να εγκριθούν και να εφαρμοστούν συνολικά. Ο Μακρόν συμφωνεί ως προς την αναγκαιότητας μιας ευρωπαικής απάντησης αν και υπάρχουν επι μέρους διαφωνίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

 Τουρκική προκλητικότητα

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο και για την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν που φτάνει στο σημείο να απειλεί τα ελληνικά νησιά. Η γαλλική πλευρά άλλωστε έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας κάτι που έχει αποτυπωθεί και στην ελληνογαλλική συμφωνία ενώ η ΄χωρα μάς ενδυναμώνει τις Ένοπλες δυνάμεις της μέσα απο τις προμήθειες των πολεμικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ όπως και με τις γαλλικές φρεγάτες.

Από τη πλευρά της η Γαλλία έχει με σαφήνεια επιβεβαιώσει ότι το άρθρο 21 της συμφωνίας εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας αναφέρεται στη συνδρομή (αμοιβαία συνδρομή) στην περίπτωση που υπάρχει ένοπλη επίθεση σε βάρος της χώρας. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρας μας προερχόμενη μάλιστα απο επίσκεψη στην Άγκυρα και συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

«Όντως» είχε επισημάνει η κ. Κολονά «μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». «Ήμασταν» είχε πει χαρακτηριστικά «στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να είμαστε».