Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ενεργειακό δράμα της Ευρώπης. Στις 31 Αυγούστου ο αγωγός Nord Stream ξανακλείνει, και οι Ρώσοι δεν εγγυώνται για την επαναλειτουργία του. Οι αγορές βρίσκονται σε πανικό και η τιμή της ενέργειας κατακτά νέα υψηλά ρεκόρ. Στη Γερμανία για πρώτη φορά η τιμή της γιγαβατώρας ξεπέρασε τα 1000 ευρώ.

Στη Βρετανία, σε δημοσκόπηση των φιλελεύθερων το 23% απάντησε πως δεν θα ανάψει θέρμανση, το 27% θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα τους λογαριασμούς ενώ 1 στους 10 θα πάρει δάνειο για να καλύψει τις ενεργειακές υποχρεώσεις.

Ενώ σε άλλη δημοσκόπηση των Τόρις οι περισσότεροι ψηφοφόροι ζητούν να κρατικοποιηθούν οι εταιρείες ενέργειας.

Και η πρωθυπουργός της Γαλλίας προειδοποιεί τις επιχειρήσεις ενεργειακό σχέδιο διαφορετικά θα επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ρέυματος. «Αν καταλήξουμε σε παροχή ενέργειας με το δελτίο, οι εταιρείες θα επηρεαστούν περισσότερο και δυστυχώς πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό» είπε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι Eυρωπαίοι απαιτούν παρέμβαση στην αγορά ενέργειας

Πηγή του κακού είναι ο συνολικός τρόπος λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς. Αυστρία- Γερμανία- Βέλγιο ζητούν την άμεση αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Με το σκεπτικό ότι έτσι θα δοθεί δυνατότητα να μπουν στο σύστημα οι φθηνότερες κατά πολύ ΑΠΕ χαμηλώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

«Η επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου είναι ένα μέτρο άμεσης ανάγκης, ωστόσο μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου» επεσήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ενεργειακό τσουνάμι μόνη της.Η τσεχική προεδρία κανόνισε έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας.

«Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να «διορθώσουμε την ενεργειακή αγορά. Η εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε» έγραψε στο Twitter ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα

Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνη την Κομισιόν. «Οι τιμές ηλεκτρισμού, που έχουν εκτοξευθεί, εκθέτουν τώρα, τους περιορισμούς που έχει το μοντέλο λειτουργίας της ενεργειακής μας αγοράς. Γι’ αυτό το λόγο στην Κομισιόν, τώρα, εργαζόμαστε για άμεση παρέμβαση και διαρθρωτική αλλαγή της αγοράς ηλεκτρισμού» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Μέσα σε όλα ο Γερμανός καγκελάριος επεναφέρει στο τραπέζι την κατάργηση του δικαιώματος βέτο το οποίο όπως λέει φρενάρει καίριες πρωτοβουλίες. «Γι’ αυτό το λόγο προτείνω μια σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας όπου θα αποφασίζει η πλειοψηφία» τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Η Ουγγαρία διαχωρίζει απόλυτα της θέση της, δηλώνοντας, εμπράκτως, την πίστη της στη Ρωσία, έχοντας ήδη συμφωνήσει να πάρει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Ακόμη και ο Ίλον Μασκ ο βασιλιάς της ηλιακής ενέργειας αναγνωρίζει οτι δεν έφθασε η ώρα να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως είπε: «Ρεαλιστικά, μιλώντας, χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το αέριο βαρχυπρόθεσμα, αλλιώς ο πολιτισμός μας θα καταρρεύσει».

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, οι περικοπές και η εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται πάνω στο τραπέζι για όλες τις χώρες της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία γεμίζουν τις αποθήκες τους με ταχείς ρυθμούς.

«Στοκάρει» φυσικό αέριο η Γερμανία – Στόχος να αγοράζει φθηνότερα

Τα καλά νέα στη Γερμανία είναι ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, μολονότι η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπολογίζει ότι θα πιάσει τους στόχους πληρότητας τους επόμενους μήνες για να βγει ο δύσκολος χειμώνας. Η Γερμανία δεν θα αγοράζει πλέον φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή. Αυτό αναμένεται να ρίξει και τις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου και να αποσυμπιέσει γενικότερα τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ένα τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, αναμένεται να αποφασιστεί αύριο και μεθαύριο στη φθινοπωρινή διάσκεψη που θα έχουν οι υπουργοί και οι ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Το σημαντικότερο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από την αγορά φυσικού αερίου. Και τα λεγόμενα υπερκέρδη να επιστρέφονται στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ενωσης, προϋποθέτει μία περίπλοκη μεταρρύθμιση.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρεί επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να αναλάβουν εθνική δράση, είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα στη συνάντηση με τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. «Είναι προφανές ότι οι τιμές του ρεύματος δεν αντικατοπτρίζουν πλέον το κόστος παραγωγής. Επομένως, οι δομές θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν».

Σολτς βαρυσήμαντη ομιλία στην Πράγα – Προτάσεις για ΕΕ

Η αλλαγή εποχής που σηματοδοτεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το θέμα της ομιλίας Σολτς στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Πράγας. Για τον Σολτς αυτό σημαίνει μία σαφώς ισχυρότερη πολιτικά και οικονομικά ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις της ΕΕ κατάργηση του βέτο και αποφάσεις πλειοψηφίας.

Κυρίαρχη Ευρώπη θέλει ο γερμανός καγκελάριος στην εξωτερική πολιτική με διεύρυνση της ΕΕ και ένταξη των δυτικών Βαλκανίων, στην αμυντική πολιτική με ξεχωριστό Συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ, και κοινό σύστημα αεράμυνας περισσότερων χωρών, στην οικονομία με απεξάρτηση της ΕΕ στους ημιαγωγούς. Για τη μετανάστευση, σημαίνει και διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ένα νομικό πλαίσιο ευρωπαϊκού ασύλου.

Ταυτόχρονα σημαίνει και μάχη στο εσωτερικό της ΕΕ κατά των λεγόμενων ανελεύθερων δημοκρατιών που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Λονδίνο: «Θέρμανση ή φαγητό»

Μέσα στις αδιανόητες επιλογές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί “Θέρμανση ή φαγητό” περιμένουν δύσπιστοι από τη νέα κυβέρνηση στις 5 Σεπτεμβρίου να λάβει μέτρα ανακούφισης. Οι δύο υποψήφιοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά ενώ στις δημοσκοπήσεις κερδίζει το σχέδιο των Εργατικών για πάγωμα των τιμών ενέργειας.

Οι Βρετανοί πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι τις ανατιμήσεις των οικιακών τιμολογίων τους και των προϊόντων, ενώ η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και δεν δύναται να αποφασίσει μέτρα ανακούφισης τουλάχιστον έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μόνη στήριξη είναι 400 λίρες για όλα τα νοικοκυριά ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας που ανακοίνωσε τον Μάιο ο τότε καγκελάριος Sunak.

Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί εξαιτίας της κρίσης σταμάτησαν να αποκαλύπτουν τα μέτρα που θα λάβουν από νωρίς στην καμπάνια τους.

Αυτό που είναι γνωστό η Λιζ Τρας θα δώσει προτεραιότητα στις φορολογικές περικοπές αντί για την παροχή άμεσων πληρωμών σε κάθε νοικοκυριό. Σύμφωνα με διαρροές η κ. Τρας εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε γενικές γραμμές κατά 5%. Αυτό όμως έχει πολλά προβλήματα για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Ο αντίπαλος της στην ηγεσία των Τόρις, Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να παράσχει κάποια άμεση υποστήριξη» σε όλους και η μείωση τη φορολογίας θα έρθει μόνο μετά από μείωση του πληθωρισμού.

Οι μετρήσεις γνώμης κοινού δεν εμπιστεύονται ότι κάποιο από τα δύο προγράμματα θα τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα. To 70% δεν εμπιστεύεται τη Λιζ Τρας για την οικονομία. Αντίστοιχα εμπιστεύονται κατά 21% τον Σουνακ και κατά 31% τον Στάρμερ των Εργατικών. Το πρόγραμμα των Εργατικών που προτείνει άμεσο πάγωμα στις τιμές για την ενέργεια υποστηρίζεται από το 59%.

Συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση

Τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων θέτει ως άμεση προτεραιότητα η κυβέρνηση. Το πακέτο μέτρων θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό που θα κάνει και τις τελικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

Την Τρίτη η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 671 ευρώ η μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο, αν και υποχώρησε αισθητά από τα 340 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε φτάσει την Παρασκευή, παραμένει κοντά στα 280 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει σε ένα προσχέδιο για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Θα διαθέσουμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο με κοινωνικά κριτήρια» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε: «Εν μέσω ακραίου πληθωρισμού στο 12%, η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Άρα παίρνει τα λεφτά των πολιτών και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία».

Οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζον Κέρι.

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω την ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο μέσα στο 2022. Και αυτό μας κατατάσσει στους πρωτοπόρους της Ευρώπης σε αυτό το μέτωπο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι ανέφερε: «Είστε σε καθοριστικό σημείο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον (ενεργειακό) μετασχηματισμό που θα πρέπει να επιταχυνθεί. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε από κοινού νέους τρόπους συνεργασίας».

Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια. Εν τω μεταξύ, διπλάσιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου θα λαμβάνει η Βουλγαρία μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον Τζόν Κέρι.

Πηγή: ΕΡΤ