Βλέποντας  την κοσμοσυροή των καθολικών χριστιανών όπου γης να παρακολουθούν τόσο την επιλογή του νέου ποντίφικα, όσο και την ενθρόνιση του νέου Πάπα, Λέοντα ΙΔ’, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, μοιραία κάνεις τη σύγκριση: 

Αν και μόλις το ένα τέταρτο περίπου σε αριθμό οι ορθόδοξοι σχετικά με τους καθολικούς παγκοσμίως, έχουμε εννέα (9) πατριαρχεία. Τέσσερα «πρεσβυγενή» (το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Κωνσταντινούπολη, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια, το Πατριαρχείο Αντιοχείας στη Δαμασκό της Συρίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ιερουσαλήμ) συν πέντε «νεοπαγή» (το Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας στη Μόσχα, το Πατριαρχείο των Σέρβων στο Βελιγράδι, το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας στη Σόφια και το Πατριαρχείο Γεωργίας στη Τιφλίδα). 

Εννέα τον αριθμό Πατριάρχες έναντι ενός Πάπα για όλη την Καθολική Εκκλησία! Και δεν σταματάει εκεί η πολυδιάσπαση. Στα 9 πατριαρχεία προστίθενται και 5 αναγνωρισμένες αυτοκέφαλες ορθόδοξες Εκλλησίες (Ελλάδος, Κύπρου, Πολωνίας, Αλβανίας, Τσεχίας – Σλοβακίας), οι οποίες δεν ανήκουν σε κανένα από τα πατριαρχεία, αλλά έχουν δικούς τους προκαθήμενους. Το σύνολο 14 ανώτατοι ιεράρχες έναντι ενός.

Δεν το λες και πολύ ορθόδοξο -με την κυριολεκτική του όρου έννοια.